CONTEXT Deportarea în Bărăgan este un eveniment de tristă amintire, care a marcat profund devenirea localității Jimbolia. În 18 iunie 1951, aproximativ 1000 de jimbolieni au fost ridicați din propriile case și trimiși în Câmpia Bărăganului, sub cerul liber. Aici au fost nevoiți să supraviețuiască în condiții vitrege timp de aproape 5 ani.
PARTENERI Pentru a aduce în atenția actualității acest moment important al istoriei noastre, Casa de Cultură a Orașului Jimbolia a demarat proiectul „Treasure Hunt Jimbolia”, o acțiune desfășurată în parteneriat cu Hambarul cu Carte, Muzeul Presei „Sever Bocu”, Școala Gimnazială Jimbolia, Rotaract Club Jimbolia, Televiziunea Jimbolia, Liceul Tehnologic Jimbolia și Colț de Banat. Proiectul a fost posibil datorită unor sponsorizări venite din partea firmelor Alsi Taxi, Danimex, Sevy Agro și Restaurant Riviera. Acțiunea a fost susținută de Primăria și Consiliul Local Jimbolia.
SCOP Scopul evenimentului a fost bivalent. S-a dorit atât familiarizarea tinerilor participanți cu istoria unor clădiri sau monumente emblematice pentru localitate, dar și dobândirea de noi cunoștințe referitoare la deportarea în Bărăgan.
PREGĂTIREA PROIECTULUI
În vederea atingerii obiectivelor, proiectul a presupus parcurgerea mai multor etape. Mai întâi a fost necesară identificarea surselor de informații, cele alese fiind în mare parte articole din „Heimatbuch des Heidestädtchens Hatzfeld im Banat” și colecția „Heimatblatt Hatzfeld”, ambele apărute sub egida Heimatortsgemeinschaft Hatzfeld, organizația șvabilor jimbolieni plecați în Germania. A urmat traducerea informațiilor și sistematizarea lor. Tot în etapa de pregătire a competiției, s-au realizat următoarele: afișul evenimentului, redactarea regulamentului, încheierea parteneriatelor, stabilirea structurii concursului, întocmirea grupurilor participante, contactarea voluntarilor și realizarea afișelor aferente punctelor de control.
MODUL DE DESFĂȘURARE
În urma parteneriatelor încheiate, atât Școala Gimnazială Jimbolia, cât și Liceul Tehnologic Jimbolia au fost rugate să trimită la acest concurs câte trei echipe formate din trei elevi și un profesor coordonator. Așa se face că la această competiție au participat 24 de concurenți, adică șase profesori și optsprezece elevi. Startul s-a dat în 23 iunie 2021, la ora 9, în curtea Casei de Cultură a Orașului Jimbolia. Toate echipele au primit puncte de control diferite în prima etapă: Casa Memorială „Dr. Karl Diel”, Muzeul Pompierilor „Sfântul Florian”, Primăria etc. La primele puncte de control concurenții au găsit câte un afiș ce cuprindea informații relevante pentru descoperirea următorului punct de control. Pe fiecare afiș se afla o secțiune dedicată deportării în Bărăgan astfel încât la finalizarea concursului aceste informații, puse una lângă alta, să transmită un mesaj coerent despre surghiunul din 1951. Tot pe afișe se aflau și cerințe pe care concurenții trebuiau să le îndeplinească pentru a primi punctaj. Cerințele au fost variate. Iată câteva dintre acestea: să realizeze fotografii cu anumite clădiri din localitate, să caute pe internet informații istorice despre ceasul Bisericii romano-catolice „Sfântul Wendelin”, să audieze o piesă compusă de Emmerich Bartzer, să compună o strofă de patru versuri despre deportare, să apeleze telefonic pe Johann Wild, Oswald Zachari, Valerică Niculescu sau Maria Cioica și să afle de la aceștia informații relevante pentru concurs, să compună o scrisoare către cei deportați, să se filmeze în timp ce povestesc cele aflate etc. Pentru a afla următorul punct intermediar, tinerilor li s-a dat o hartă pe care s-au aflat marcate diferite clădiri, monumente sau alte elemente din Jimbolia cu valoare cultural-istorică. De asemenea, concurenții au fost provocați să afle încotro trebuie să se deplaseze în continuare prin intermediul hărții și prin dezlegarea ghicitorilor de pe afișe. Iată un exemplu de ghicitoare:
„Aproape de centrul centrului
un monument gri,
nu departe de statuia sfântului,
ne spune să nu ne uităm eroii…
scrie pe piatră „Bărăgan” -
o câmpie nemiloasă,
amintind de durerosul an
al deportării după ura de clasă.”
ETAPA DE LA MUZEUL PRESEI
Evenimentul nu s-a finalizat odată cu încheierea concursului din 23 iunie. S-a mai desfășurat încă o etapă, de data aceasta la Muzeul Presei „Sever Bocu”. Aici, în seara zilei de 28 iunie 2021, a avut loc o lansare de carte cu tema deportării în Bărăgan. Volumul este scris de Teodora Idvorean și se numește „Domiciliu obligatoriu”. La această acțiune a fost prezentă și o parte a tinerilor implicați în proiect și, de asemenea, câteva dintre cadrele didactice. S-au oferit diplome și premii. Premiile au constat într-un voucher în valoare de 150 de lei, care să poată fi folosit la Restaurantul Riviera. Toate cele șase echipe fost recompensate cu astfel de vouchere. Tot în această etapă s-a prezentat un montaj video compus din câteva dintre materialele digitale rezultate în urma concursului din 23 iunie.
CONCLUZII
Unul dintre câștigurile acestui proiect este faptul că evenimentul a produs entuziasm printre tinerii participanți. De remarcat este și sinergia dintre eforturile mai multor entități care activează în zona Jimboliei. Istoria și cultura locului sunt două aspecte care definesc locuitorii acestui spațiu, fie ei născuți aici sau veniți din altă parte. În urma activităților cuprinse de proiectul „Treasure Hunt Jimbolia” s-a putut constata că prin joc și prin descoperire personală se poate consolida identitatea unei comunități.
Comments