top of page
Poza scriitoruluiJimboBlog

Televiziunea Jimbolia și Silviu Stoian

De-a lungul a 9 ani de activitate, Televiziunea Jimbolia a avut menirea de a crea punți de legătură între membrii comunității jimboliene. Mijloacele folosite în vederea atingerii scopului sunt diseminarea informației și promovarea culturii. Printre cei care au contribuit la realizarea primelor materiale ale Televiziunii Jimbolia se numără Silviu Stoian, cameramanul echipei și editor al știrilor. De fapt, misiunea acestuia este activă chiar și după aproape un deceniu.


S-a născut în iunie 1988, în Jimbolia. Aici și-a format educația urmând cursurile Școlii Generale din Jimbolia și a Grupului Școlar „Mihai Eminescu”. După terminarea liceului a intrat direct în câmpul muncii, lucrând în domeniul IT, la „Punct Acces Public la Informație”, poziție de unde avut ocazia să învețe diferiți jimbolieni să utilizeze calculatorul. Multe persoane se bucură de cele învățate și în ziua de azi datorită lui și răbdării sale.


Silviu, având experiență în IT, și-a extins cunoștințele și spre filmări. Televiziunea Jimbolia a început, după cum am menționat și în articolul dedicat lui Theophil Soltesz, în urma unui parteneriat cu Mako și Sânnicolau Mare. Lucrând la televiziune, și-a descoperit pasiunea pentru videografie și pentru orașul său: „Prin ceea ce facem noi, ajutăm oamenii, căci aceasta reprezintă o sursă de informare și o sursă de păstrare a istoriei localității, a culturii, a evenimentelor petrecute în orașul nostru, o metodă de păstrare a identității Jimboliei.”


Printre lucrurile pe care Silviu le apreciază în acest domeniu se numără și faptul că stabilește legături cu oamenii. În același timp îi poate și ajuta, lucru care s-a și întâmplat acum câteva zile. Atunci, o jimboliancă plecată în străinătate a văzut prin intermediul știrilor locale că există un serviciu public care ajută persoanele vârstnice. A luat legătura cu acest serviciu și a reușit să-i găsească un sprijin tatălui ei. Un alt beneficiu al acestui proiect de informare, după spusele lui Silviu, este reprezentat de faptul că jimbolienii plecați în străinătate au ocazia de a rămâne conectați la viața Jimboliei. Pentru o mai bună înțelegere a misiunii Televiziunii Jimbolia putem recurge la proiectul „Bohn, Ceramica și Jimbolia”. În cadrul acestuia s-au înregistrat multe interviuri cu domnul Francisc Jung, cunoscut ca nea Öcsi. În urma plecării acestuia într-un timp al veșniciei, familia dumnealui se poate bucura de atâtea materiale audio-video în care apare domnul Jung. Însă proiectul - deci și televiziunea - nu se rezumă numai la a crea materiale importante pentru grupuri restrânse de jimbolieni, ci și pentru o mare parte a comunității. Dezvoltarea localității noastre a fost influențată puternic de către fabrica Bohn, iar pierderea amintirii ei ar fi un neajuns la fel de mare precum distrugerea companiei. În același timp, materialul devine și o valoare a orașului, fiind o prezentare frumoasă a unei mari fabrici, care a oferit produse de calitate la nivel internațional.


Lucrul într-o televiziune vine cu satisfacții, dar și neplăceri. Cei care activează în acest domeniu nu se pot bucura niciodată 100%, ca noi toți, într-un mod relaxant, de evenimente, deoarece ei trebuie să lucreze, imortalizând momente speciale.


În momentul de față Silviu încă ne încântă cu materiale pentru televiziune, având în gând să continue să ofere calitate pentru Jimbolia, contribuind la dezvoltarea acesteia. E important să înțelegem că orașul nostru se poate îndrepta într-o direcție pozitivă atunci când cu toții vom depune efort în a ne ajuta unii pe alții prin informații corecte și respectarea identității proprii.


Fotografie: Theophil Soltesz



Silviu Stoian - cameraman și editor video la Televiziunea Jimbolia; Fotografie de Theophil Soltesz

106 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentarios


bottom of page