Fiecare comunitate ce a apucat să își croiască nițică istorie este chemată să își respecte membrii remarcanți. Jimbolia are și trecut zbuciumat și personalități de cinstit, așa că nu i-ar sta deloc rău să se ridice la nivelul așteptărilor. Așteptărilor cui? Ale firescului.
Probabil că medicului Karl Diel i s-a părut firesc să se îngrijească de semeni. Să se dedice omului. Să își consume timpul în folosul altuia. Să se jertfească pe altarul datoriei. Să iubească. Să ajute... Și datorită îndeplinirii unor asemenea acțiuni firești a ajuns să fie iubit de toți. Acest ultim pronume nehotărât dă greutate afirmației. Dacă referitor la industriașul ceramist Bohn și la nobilii Csekonics apar, din când în când, păreri potrivnice, cu privire la Karl Diel tac toate vocile zeflemitoare. Și dacă totuși apar se sting sub propriul atac.
De ce era Karl Diel atât de iubit?
Peter Jung, un jurnalist originar din Jimbolia, a scris despre Diel așa:
„Vindeca și ajuta pe oricine ar fi putut vindeca și ajuta, fără a ține seama de apartenența etnică sau religioasă. Nu întreba niciodată: ești german, ești sârb, ești român, ești maghiar; nici nu întreba vreodată: ești membru al acestei sau acelei confesiuni; mai degrabă întreba doar: Unde doare? Ce te doare?” (1)
O altă declarație excepțională, care dovedește dragostea pe care Diel a purtat-o semenilor, este următoarea:
„Fără îndoială, trebuie să îl numărăm pe Dr. Karl Diel printre marii artiști vindecători. Faima sa și arta sa de a vindeca s-au perindat prin întreg Banatul timp de mulți ani. De la Seghedin la Orșova, de la Tisa până la confluența apelor.” (2)
Toate informațiile prezentate până în acest punct justifică apariția statuii din centrul orașului Jimbolia, lucru confirmat de dr. Nikolaus Hoffmann într-un articol din Banater Deutsche Zeitung:
„Acestui Dr. Karl Diel localitatea sa natală i-a ridicat acum un monument mândru. Din recunoștință. Ca amintire. Apariția unui compatriot și medic, care a ridicat reputația comunității sale, apariție foarte rară și nicăieri întâlnită aici în Banat, se cuvine a fi imortalizată.” (7)
Moartea lui Diel a produs mare durere în Jimbolia
Diel s-a stins în 1 mai 1930. Vestea morții sale a fost recepționată cu mare tristețe de cei care l-au apreciat. Până și comercianții din Jimbolia au ținut doliu în timpul slujbei funerare:
„Sâmbătă după-amiază, într-un impozant context de doliu, a avut loc la Jimbolia înmormântarea doctorului Karl Diel. Mii de oameni din comunitate și împrejurimi au participat la înmormântare, iar magazinele au fost închise pe timpul funeraliilor. [...] Întrucât decedatul era deținător al crucii de ofițer al Ordinului „Steaua României”, la înmormântare a participat și fanfara Regimentului 5 Vânători Timișoara.” (3)
Ce ar trebui să știi despre statuia medicului Karl Diel?
La scurt timp, în aceeași lună mai, colegii săi au declanșat crearea unui fond dedicat memoriei sale (4), un efort care avea să se concretizeze peste ani. Monumentul care i s-a construit „este o operă de artă frumoasă, aflată pe un soclu de granit aproape cubic, înalt de un metru și jumătate. Statuia din bronz, acoperită cu patină, înfățișează, aproximativ în mărime naturală, un bărbat cu capul gol, care se sprijină ușor pe bastonul din mâna dreaptă. În cealaltă mână ține pălăria cu boruri, purtată la oraș. Vedem un Dr. Diel apropiat de om, viu, profund, gata spre ajutor și pătruns de gânduri umaniste, care timp de jumătate de secol a ajutat mii de bolnavi prin intervențiile sale chirurgicale și prin dedicarea sa neîntreruptă. Aceasta este imaginea vieții unui om care a ajutat dezinteresat [...] și care a devenit «doctorul săracilor».” (5)
Într-o direcție similară se îndreaptă și afirmația lui Robert Reiter, apărută în 2 iunie 1935 în Neue Banater Zeitung. Conform acestuia, faptul că silueta din bronz a doctorului Karl Diel este așezată „pe un piedestal de piatră” trebuie înțeles ca o acțiune „care îl înalță deasupra nivelului nostru, fără a-l înstrăina la o depărtare prea mare, drept și sever, tare de caracter și simplu”. (6)
Celebra statuie a fost executată de sculptorul Géza Rubletzky. Artistul nu a avut ocazia să îl cunoască personal pe Diel, așa că a trebuit să se bazeze pe informații primite de la alții și pe câteva fotografii cu ilustrul chirurg. Reiter notează că medicul nu prea dorea să se lase fotografiat, deci imaginile pe care le-a avut Rubletzky la dispoziție au fost realizate mai mult pe furiș. „Prin mărirea acestor imagini, Rubletzky a putut să interpreteze liniile structurale ale feței și ale capului, dar mai mult presupunând decât știind cu adevărat”. (8)
În primă fază statuia a fost gândită diferit
Inițial, statuia nu ar fi trebuit să arate precum în prezent. Același Robert Reiter relatează că în macheta originală doctorul Diel era reprezentat într-un costum de stradă. Artistul a observat că multitudinea de detalii a îmbrăcăminții înlătura atenția de la ceea ce era de fapt esențial. Prin urmare, Rubletzky a hotărât să adauge un palton prelung ca în acest fel să înlăture tot ceea ce era strident. Schimbarea nu doar că s-a arătat a fi o soluție strălucită, ci a conferit operei o oarecare mișcare verticală, simbolizând legătura între „polul pământesc și cel ceresc”. (9)
După câțiva ani de efort, s-a vorbit despre faptul că monumentul va fi inaugurat în a doua jumătate a anului 1935. Nu a fost așa. Au mai trecut încă cinci ani până la dezvelire. Nu se cunosc cu exactitate cauzele acestei întârzieri. Despre o posibilă cauză amintește ziarul Temesvári Hírlap în numărul din 16 iunie 1935:
„Statuia va fi finalizată în curând și ar urma să fie dezvelită în luna august a acestui an în cadrul unei ceremonii grandioase. Statuia ar urma să fie ridicată în grădina fostului castel al contelui, peste drum de biserica romano-catolică. Cu toate acestea, deoarece nu s-a decis încă dacă municipalitatea este sau nu obligată să preia castelul, comitetul statuii se află într-o stare de confuzie, pentru că nu există un alt loc potrivit în Jimbolia pentru a ridica statuia”. (10)
În sfârșit, în 24 noiembrie 1940, la momentul inaugurării (11), au participat oameni importanți ai culturii jimboliene, precum și Hans Schwartz, președintele comisiei de ridicare a statuii, care a predat comunității monumentul. (12) S-au interpretat melodii ale compozitorului local Emmerich Bartzer cu versuri de Peter Jung, poet din Jimbolia. A fost prezent și celebrul cor Landestreu, dirijat de Josef Linster. În continuare redăm traducerea în limba română a unei strofe a poeziei Medicul și moartea de Peter Jung (germ. Der Arzt un der Tod) scrisă special pentru doctorul Karl Diel:
„Și chiar și viața ta bogată-n fapte
'naintea științei așternut' era,
Bolnavilor curaj și reazem să ofere,
Și pentru Lume iarăși a îi câștiga;
Căci zelul și strădania ta le-au fost menite,
Prin tine negrul drum mereu a-l lumina,
Ca iarăși să lucreze cu iubire
Și curajos a-și aminti de datorie.”
Criterii de valoare ale Statuii Dr. Karl Diel
Calificative conform normelor metodologice de clasare și inventariere
- criteriul vechimii: mică
- criteriul valorii arhitecturale, artistice și urbanistice: medie
- criteriul frecvenței (raritate și unicitate): mare
- valoare memorial-simbolică: mare
Prezentul articol face parte dintr-o colecție de texte elaborate în cadrul proiectului Strategia de dezvoltare locală prin patrimoniu a orașului Jimbolia. La rândul său, acesta este elaborat de Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) prin Polilinia SRL și Centrul de Cercetare în Urbanism și Arhitectură, cu sprijinul financiar al Agenției pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest (ADR Vest).
Autorii articolului: Ștefana Bădescu și Sergiu Dema. Ștefana Bădescu este arhitect, profesor în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Sergiu Dema este directorul Casei de Cultură a Orașului Jimbolia.
Bibliografie
(1) Jung, Peter; Rund um das Denkmal für Dr. Karl Diel; Banater Deutsche Zeitung; an 20, nr. 117, 11 august 1938, Timișoara;
(2) Hoffmann, Nikolaus; Dr. Karl Diel; Banater Deutsche Zeitung; 24 noiembrie 1940, p. 13;
(3) Temesvári Hírlap, 6 mai 1930, p. 7;
(4) Gross, Karl-Hans; Das Standbild im Stadtpark; Neuer Weg; 29 aprilie 1980, p. 6;
(5) Idem;
(6) Reiter, Robert; Das Denkmal Dr. Karl Diel; Neue Banater Zeitung; 2 iunie 1935, p. 5;
(7) Hoffmann, Nikolaus; Dr. Karl Diel; Banater Deutsche Zeitung; 24 noiembrie 1940, p. 13;
(8) Reiter, Robert; Das Denkmal Dr. Karl Diel; Neue Banater Zeitung; 2 iunie 1935, p. 5;
(9) Idem;
(10) Hol állítsák fel a Jimboliai Diel-Szobrot?; Temesvári Hírlap, 16 iunie 1935, p. 6;
(11) Banater Deutsche Zeitung, 22 noiembrie 1940;
(12) Die Enthüllung des Denkmals weil. Dr. Diel in Hatzfeld; Banater Deutsche Zeitung, 26 noiembrie 1940, p. 4;
- poezia de Peter Jung a fost trimisă de domnul Nikolaus Horn;
Traducere: Theophil Soltesz, Michael Vastag, Sergiu Dema, Deepl Translate.
Ți se pare util acest articol?
Da
Nu
Opmerkingen