În urma constrângerilor pe care 2020 le-a adus, Muzeul Presei „Sever Bocu”, cu inima strânsă, și-a mutat o parte din activitate în spațiul virtual, într-o realitate mai permisivă în ceea privește numărul de persoane care poate avea acces la evenimentele entității. Luna decembrie a fost una plină de vești și de povești. Astfel, s-au desfășurat două proiecte on-line dedicate în special publicului tânăr: „Fii vocea din ziar!” - ediție specială de 1 Decembrie și „PoVești de la Moș Crăciun”. Primul proiect a constat în publicarea unor materiale audio-video în care actorii Corneliu și Pavel Ulici au lecturat articole din patrimoniul muzeului cu privire la Marea Unire din 1918. Aceștia sunt cunoscuți în rândul tinerilor având ocazia să interpreteze diferite roluri în filme ce au rulat pe platformele Netflix și HBO, iar Corneliu Ulici a fost prezentatorul emisiunii „Visuri la cheie” difuzată de PROTV. Al doilea proiect, realizat în parteneriat cu Hambarul cu Carte, a fost dedicat copiilor și s-a materializat în mai multe transmisii în direct, pe internet, care îl înfățișau pe Moș Crăciun citind povești descoperite în ziarele muzeului.
Statisticile puse la dispoziție de Facebook arată că în perioada desfășurării celor două proiecte materiale referitoare la muzeul presei au ajuns la 2 599 089 de utilizatori unici, în situația în care conținutul de pe pagina muzeului a fost afișat de 3 801 630 de ori pe diferite dispozitive. În aceeași perioadă s-au înregistrat peste 4800 de like-uri la postările realizate în cadrul proiectelor. Cele 5 clipuri au înregistrat aproximativ 33 000 de vizualizări. Acestea au fost rulate între 30 de secunde și până la finalul lor de peste 5000 de ori, de către 4655 de utilizatori unici.
În ceea ce privește impactul în spațiul local, statisticile relevă faptul că peste 3000 de utilizatori unici, care au o anumită tangență cu Jimbolia, au interacționat în diferite moduri cu subiecte legate de Muzeul Presei „Sever Bocu” în perioada decembrie 2020.
Proiectele din luna decembrie reprezintă un pas important în ceea ce privește promovarea on-line a entității noastre culturale și crearea unui brand local cunoscut la nivel național. Deși statisticile sunt încurajatoare, impactul de lungă durată al celor două proiecte nu va fi cel scontat dacă prezența în spațiul virtual nu va fi îmbogățită prin alte activități similare.
Comentarios