top of page
Poza scriitoruluiJimboBlog

Cine este Sfântul Florian, reprezentat printr-o statuie în centrul orașului Jimbolia?


Statuia Sfântului Florian- Jimbolia - Imagine: Sergiu Dema
Statuia Sfântului Florian înainte de restaurarea din 2018

Ochiului neinițiat îi este insesizabilă diferența dintre mit și realitate. Adevărul este, însă, important. Doar făcând uz de acesta un individ sau o comunitate poate radiografia în mod corect stadiul în care se află din punct de vedere al devenirii sale. În general, comunitățile generează și informații născocite. Vreun fapt de vitejie este trecut prin filtrul personal, de la individ la individ, până într-atât încât acțiunea eroică capătă însușiri diferite de realitate.

Adevărul despre statuia Sfântul Florian Jimbolia

Există, totuși, cel puțin un punct comun între mit și starea de fapt: setea după modele, după exemple. Bunăoară, în Jimbolia circulă cel puțin o pereche de povești despre - iată! - misteriosul personaj întruchipat de statuia din centrul orașului: Florian. Unii dintre jimbolieni cred că acesta, în vremea vieții sale pământești, a fost unul dintre vârfurile pompierilor voluntari locali și că arzânda clădire ce completează monumentul istoric este una dintre școlile din Jimbolia. Mitul este ușor de demontat. O scurtă privire aruncată înspre îmbrăcămintea personajului este suficientă pentru a înțelege că originile sale sunt, temporal, situate cu mult în urma vremurilor de astăzi. Bun! Dar dacă nu pompier local, atunci ce? Sau, mai degrabă, când? Adevărul e vechi, vechi de aproximativ 1700 de ani. Da, Florian a existat cu adevărat. Nu, nu a fost locuitor al Jimboliei. A fost un erou. De fapt, mai mult decât atât: un sfânt. A avut curajul să creadă în principii sănătoase chiar și în fața morții. N-a cedat nici sub presiunea torturii. Și-a asumat, deci, statutul de creștin într-un timp în care se făceau condamnări pentru acest lucru. Sfântul Florian este cinstit atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Romano-Catolică în fiecare an, în data de 4 mai.


Statuia Sfântului Florian, Jimbolia - 2019; Foto: Theophil Soltesz
Statuia Sfântului Florian, Jimbolia - 2019; Foto: Theophil Soltesz
Cine a fost Sfântul Florian?

Fost reprezentant al administrației romane, Florian s-a pus împotriva acesteia încercând să apere un grup de 40 de persoane condamnate pentru vina de a fi creștini. Încăpățânându-se să nu cedeze și mărturisindu-și, astfel, calitatea proprie de ucenic al lui Christ, Florian a fost torturat și aruncat, cu o piatră legată de el, în râul Enns, din Austria de astăzi, în apropiere de orașul Linz.


Florian înainte de a fi aruncat în râu. Scenă din biserica Mănăstirii „Sfântul Florian”, Austria; Foto: Cristina Dema
Florian înainte de a fi aruncat în râu. Scenă din biserica Mănăstirii „Sfântul Florian”, Austria; Foto: Cristina Dema

Atunci, de ce Jimbolia? E important să știm că la vremea aducerii statuii sfântului în Jimbolia, localitatea se afla sub administrație habsburgică. Data evenimentului este incertă, însă într-un raport din 1837 al vizitei oficiate în localitatea Hatzfeld de episcopul de Cenad, Josef Lonovics, se menționează existența statuii. Este posibil ca Sfântul Florian să fi fost adoptat ca sfânt ocrotitor al așezării șvăbești tocmai din cauza fricii de incendiu. Se știe că de-a lungul timpului comunitatea a fost supusă unor momente grele pricinuite de foc. Însă indiferent de acuratețea acestor ultime informații istorice, figura Sfântului Florian trebuie să rămână neumbrită. Ține și de noi!


Statuia a trecut printr-un proces de restaurare în 2002 și în 2018.


Criterii de valoare ale Statuii Sfântului Florian din Jimbolia

Calificative conform normelor metodologice de clasare și inventariere


Criteriul vechimii: medie

Criteriul valorii arhitecturale, artistice și urbanistice: mare

Criteriul frecvenței (raritate și unicitate): mare

Valoare memorial-simbolică: mare

Locul unde este amplasată în Jimbolia statuia Sfântului Florian; Sursă: FAUT
Locul unde este amplasată în Jimbolia statuia Sfântului Florian; Sursă: FAUT

Prezentul articol face parte dintr-o colecție de texte elaborate în cadrul proiectului Strategia de dezvoltare locală prin patrimoniu a orașului Jimbolia. La rândul său, acesta este elaborat de Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) prin Polilinia SRL și Centrul de Cercetare în Urbanism și Arhitectură, cu sprijinul financiar al Agenției pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest (ADR Vest).


Autorii articolului: Ștefana Bădescu și Sergiu Dema. Ștefana Bădescu este arhitect, profesor în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara. Sergiu Dema este directorul Casei de Cultură a Orașului Jimbolia.


Bibliografie:

  • Alexandru Nan; Sfântul Florian de la Linz, un martir al persecuției împăratului Dioclețian; Ziarul lumina; http://ziarullumina.ro/sfantul-florian-de-la-linz-un-martir-al-persecutiei-imparatului-diocletian-133171.html

  • Wikipedia; https://de.wikipedia.org/wiki/Florian_von_Lorch

  • Heimatortgemeinschaft Hatzfeld; http://hatzfeld-banat.de/geschichte/

Scene din timpul martiriului Sfântului Florian pictate pe tavanul bisericii Mănăstirii „Sfântul Florian”, Austria; Foto: Cristina Dema
Scene din timpul martiriului Sfântului Florian pictate pe tavanul bisericii Mănăstirii „Sfântul Florian”, Austria; Foto: Cristina Dema

*Acest articol reprezintă o variantă modificată a textului postat în 26 februarie 2021.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page