Biblioteca Orăşenească „Mihai Eminescu“ organizează la Muzeul Presei „Sever Bocu“ un eveniment care abordează relația actuală dintre patru mari etnii încă existente în județul Timiș și țara adoptivă.
Profesorul Iancu Berceanu, prin prezentarea cărții sale Conservare și promovare identitară la minoritățile etnice din județul Timiș în contextul politicii transfrontaliere a României, va vorbi despre impactul pe care politicile transfrontaliere și de vecinătate ale României îl au în contextul conservării și perpetuării identității comunităților etnice din județul Timiș. Devenirea unui grup etnic este dependentă de relația României cu țara de origine. De asemenea, politicile Uniunii Europene încurajează un climat propice păstrării identității etnice. Evenimentul are loc sâmbătă, în a doua zi a celei de a XXV-a ediții a Zilelor Jimboliene, la Muzeul Presei „Sever Bocu“, începând cu ora 19.00. Etniile asupra cărora domnul Berceanu va pune accentul sunt maghiară, ucraineană, sârbă și bulgară.
Cartea profesorului provoacă o necesară limpezire a pozițiilor pe care le ocupă în sistemul societății românești patru dintre marile minorități ale Banatului. Grupurile etnice studiate sunt mari nu doar din perspectiva numărului de membrii, ci și datorită impactului cultural avut asupra identității spațiului bănățean. Interetnicitatea, trăsătură intrinsecă județului Timiș, este moștenirea lăsată actualității de către imperiile defuncte, ce și-au exprimat beligerant dreptul de stăpânire asupra ariei delimitată grosier de Mureș, Tisa și Dunăre. Raporturile actuale intra- și interetnice au fost - și încă sunt - influențate de structura geopolitică adoptată la finalul Primului Război Mondial și, implicit, de divizarea Banatului prin noile frontiere ale României, Ungariei și Iugoslaviei. Totuși, la peste un veac de la prăbușirea Monarhiei Dualiste și în contextul toloranței și incluziunii, promovat intens de Uniunea Europeană, se cuvine a ne întreba în ce măsură județul Timiș este un spațiu propice conservării și promovării identității etnice.
Iancu Berceanu realizează un studiu amănunțit a stării de fapt, conturat solid în jurul câtorva criterii definitorii. Face diferența între minoritate etnică și comunitate etnică, e interesat de implicațiile termenului identitate, centrează cercetarea în jurul unui scop și ține cont de obiectivele asumate. Măsurile la care recurge sunt necesare pentru o iscodire cât mai devotată realității și pentru o aprofundare graduală. Autorul așează un caz individual în context regional, apoi național și internațional. Bunăoară, e interesat deopotrivă de politica europeană de vecinătate, de politica transfrontalieră a României și de impactul acestora în arealul studiat.
Proiectul cărții a fost asumat de autor atât intelectual, cât și spiritual, abordare aflată în strânsă legătură cu statutul lui Iancu Berceanu de locuitor al unor așezări cu înclinații cosmopolite și aflate în apropierea frontierei. S-a născut la Oravița, locuiește la Sânnicolau Mare, este director adjunct în cadrul liceului din Dudeștii Vechi, scrie la revista Morisena din Cenad. Iată o serie de caracteristici care demonstrează că autorul își scrie volumul beneficiind de informații teoretice și, mai cu seamă, de experiență de viață. Cartea reprezintă materializarea tezei de doctorat, promovat în 2023 cu mențiunea magna cum laude.
Kommentare