top of page
Poza scriitoruluiSergiu Dema

„Nesfârșitele frontiere” de Augustin Ostace - o carte despre trecerea graniței pe la Jimbolia

Cine poate spune cu exactitate câte încercări de trecere a frontierei de stat au fost încununate cu succes și câte, dimpotrivă, au fost urmate de suferință și tristețe? În perioada comunistă astfel de tentative se desfășurau și în zona Jimboliei. Mulți dintre protagoniști preferă și în prezent să păstreze tăcerea. Puțini sunt cei care tratează subiectul în mod direct și doar câțiva sunt aceia care devin autori ai unor texte autobiografice înspăimântătoare. Poetul cu origini jimboliene Herbert-Werner Mühlroth în lucrarea Un tren în visul meu povestește tumultul prin care a trecut încercând să fugă folosindu-se de un marfar. Însă pe la Jimbolia au încercat să treacă granița nu doar jimbolieni, ci și persoane din alte zone ale țării.


Augustin Ostace, în cartea Nesfârșitele frontiere, creează un tablou detaliat al itinerariului pe care doi tineri transilvăneni l-au avut de parcurs. Povestirea începe cu episodul despărțirii de familie și se continuă cu încercarea de procurare, undeva în Cluj, a dolarilor necesari în cazul în care evadarea din România comunistă ar fi fost încununată cu succes. Intensitatea trăirilor sufletești crește odată cu apropierea de Jimbolia. În Timișoara cei doi trăiesc cu teama permanentă că sunt urmăriți de Securitate. Starea de neliniște le este amplificată și de faptul că erau obligați să găsească o călăuză. Odată ajunși în apropierea localității de graniță agitația sufletească atinge cote greu de imaginat. Pentru cei doi timpul aproape că încetează să mai existe. Ajutorul primit în Clarii Vii, omul căzut din căruță, farul de la fabrica de cărămizi - toate devin elemente providențiale. Credința în Dumnezeu și în tovarășul de drum sunt ingrediente obligatorii pentru reușita evadării din lumea tovarășilor comuniști.


Deznodământul nu poate fi redat în acest atât de puțin cuprinzător text. Cititorii cărții vor putea înțelege că urmărirea libertății nu trebuie lăsată în seama unei loterii a destinului, deși cert este că singur efortul omului nu este suficient pentru cucerirea fericirii. Cartea poate fi citită pe Google Books accesând linkul.




Trecerea frontierei pe la Jimbolia în perioada comunistă
„Nesfârșitele frontiere” de Augustin Ostace; Imagine: Google Books


Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page