Calea pe care o alegem în viață trebuie să ne fie proprie, la fel cum ne sunt și gândurile cele mai adânc săpate în conștiință. Existența ne-o modelăm continuu, fiecare inflexiune conducând la urmarea unui drum unic. Rațiunea ne provoacă să alegem în funcție de ceea ce interiorul ne dictează. Iar pe unii dintre noi simțirile ne îndrumă să ne exprimăm prin acorduri… muzicale. „Sunetul este un limbaj al emoției. Prin sunet se transmit sentimente, stări pe care de multe ori nu le poți transmite pe cale orală, prin cuvânt. Sunetul este energie cosmică, este limbajul pe care îl folosește muzicianul pentru a se exprima pe sine și pentru a transmite un mesaj, o stare, un sentiment, un gând la adresa aproapelui său.”
Aida Marc este cea spre care, în înșiruirea cuvintelor, ne îndreptăm gândurile. Având Jimbolia ca spațiu al copilăriei și al descoperirii plăcerii de a transmite emoții prin intermediul sunetelor, avântul muzical a pornit de la comunitate: doamna Ana Fekete, profesorii Edgar Tüser, Walter Kindl ori Brigitte Bartzer - toți contribuind în diferite măsuri înspre cariera ce avea să i se ivească. În ceea ce privește evoluția spirituală, a fost influențată de familiile Avramescu, Strunk sau doamna Susana Micuț. Amprentele pe care aceștia le-au lăsat asupra personalității în formare au conturat însușirile viitorului artist.
Aida Marc a studiat pianul. Fiecare persoană, fiecare profesor, fiecare moment a fost o apăsare de clapă ce-a creat un sunet care s-a întipărit în interior. Liceul de Muzică „Ion Vidu”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, bursa doctorală în Chicago și la Alabama-Tuscaloosa University au creat profesionistul de astăzi, profesionist care a ajuns om ce inspiră și așază note pe portativul devenirii studenților din cadrul Facultății de Muzică din Timișoara.
Urcușul spiritual este un proces neîntrerupt în viața fiecărei persoane, iar Aida Marc este de părere că „orice om dispune de o sensibilitate nativă care merită a fi cultivată și consideră că muzica este unul din elementele-cheie de a-l aduce pe om înapoi la valorile spirituale cele mai înalte, la natura sa profund umană; de aceea consideră că datoria unui muzician este în primul rând ca prin muzica pe care o exprimă să-l aducă pe semenul său la sentimente mai bune, la o înțelegere a universului, a vieții și la o împăcare cu sine însuși.”
Caracterul de unicitate și alegerea unei căi proprii se răsfrânge și în ceea ce privește preferințele muzicale. Muzica este în relație corelativă cu receptorul, însă valoarea acesteia nu este dată de mulțimea aprobărilor societății. „Adevărata muzică este din ce în ce mai umbrită de acest trend mercantil, comercial, riscând să se reducă la genul divertismentului. Muzica de calitate, prin însuși cuvântul calitate, rezultă că nu e la îndemâna oricui, deși bineînțeles aceasta nu presupune că ea nu poate fi atinsă, înțeleasă. Prin ascultări repetate și o educație muzicală minimă se poate ajunge la o înțelegere profundă a muzicii.”
Așadar, pentru Aida Marc, muzica este elementul de legătură dintre artiști și receptori, dintre transmiterea unui mesaj și captarea subiectivă a acestuia, este liantul între cotidian și transcendență. Cu alte cuvinte, muzica reprezintă o modalitate de comunicare (din punctul de vedere al artistului), un sentiment (în ceea ce privește ascultătorul) ori un mijloc de a transcende rutina. În oricare dintre situațiile de mai sus ne-am poziționa, am putea spune că sunetul e menit să ne încânte spiritual.
Comments