Muzeele din Jimbolia au fost prezentate la cea de a cincea ediție a unei conferințe internaționale dedicate conservării patrimoniului cultural: Green Conservation of Cultural Heritage. Cu această ocazie, micul oraș din vestul țării a fost pomenit într-un context internațional în care specialiști, cercetători, restauratori și-au putut prezenta rezultatele muncii sau idei privitoare la protejarea patrimoniului și punerea în valoare a acestuia.
Rețeaua de micromuzee a Jimboliei - un remediu pentru dezrădăcinare
Jimbolia a fost reprezentată la conferința amintită de către Cristina și Sergiu Dema din partea Primăriei Orașului Jimbolia și de către Ramona Jakoby din partea Asociației „Colț de Banat”. Prezentarea a fost susținută de Sergiu Dema și a fost intitulată Rețeaua de micromuzee a Jimboliei. O soluției în contextul migrației.
La baza devenirii localității Jimbolia stau repetate fenomene de migrație. Așezarea a fost reîntemeiată prin colonizarea din 1766. A urmat exodul în Rumelia din jurul anului 1860. La depărtare de doar câteva decenii s-a dat startul emigrării în America. Apoi, în 1944, s-a petrecut prima mare plecare a populației germane, desăvârșită în 1990, când Jimbolia a pierdut peste 2000 de locuitori. După câte se pare, orașul se confruntă și în prezent cu problema migrației.
Care este legătura între rețeaua de micromuzee și migrație?
Cele șase entități muzeale sunt veritabile depozite ale memoriei, păstrând nu doar bunuri culturale, ci, în special, valori relevante pentru prezentul european: unitate în diversitate, coabitare interetnică, libertate decizională etc. Prin informația pe care o deține, fiecare muzeu din Jimbolia se constituie într-un hotspot identitar, extrem de benefic în contextul în care populația locală este într-o continuă schimbare. De exemplu, Muzeul Căilor Ferate nu prezintă doar trecutul feroviar, ci valorizează zona localității străbătută de rețeaua de cale ferată. Informația deținută evidențiază obiecte, clădiri sau aspecte structurale specifice Jimboliei și care au valoare patrimonială. În acest fel noul locuitor poate afla de ce trebuie păstrate și îngrijite nu doar diferite elemente arhitecturale ale cartierului său, ci zona pe de-a-ntregul. Fiecare comunitate, oricât de mică, are propriile valori patrimoniale. Exemplul Jimboliei ar putea fi adoptat în nenumărate cazuri pentru că rețeaua de micromuzee de la Jimbolia propune crearea unor centre identitare, care pot contribui la reducerea efectelor nocive ale migrației.
Ce este Green Conservation of Cultural Heritage?
Green Conservation of Cultural Heritage (Conservarea durabilă a patrimoniului cultural) este o conferință care în 2023 s-a aflat la a cincea ediție. Ea a debutat la Roma în 2015 și a continuat după cum urmează: Palermo (2017), Porto (2019), Roma (2021). Ediția de anul acesta s-a ținut la Timișoara, la Muzeul Național de Artă, în 4 și 5 mai. Acțiunea a strâns laolaltă cercetători sau oameni implicați în protejarea patrimoniului de pe mai multe continente, fiind participanți din Maroc, Mexic, Portugalia, Spania, Azerbaidjan etc.
Prezența Jimboliei la această conferință s-a făcut în siajul proiectului Strategia de dezvoltare locală prin patrimoniu.
コメント