top of page
Poza scriitoruluiOana Pavăl

Kaiserschmarrn sau șmoră cu griș

Actualizată în: 11 mar. 2021

Mama îmi povestea că bunica ei, șvăboaică și ea, pregătea acest gen de clătite. Din păcate, nu am apucat niciodată să gust șmoră făcută de străbunica mea. Iar pe bunica nu o țin minte gătind acest preparat. E drept că făcea clasicele clătite, dar nu și „firimituri”.


Amintirile mamei m-au ghidat, am găsit rețeta de șmoră, am preparat-o și am savurat-o împreună cu fiică-mea. Cu siguranță voi mai pregăti Kaiserschmarrn și cu altă ocazie. Ba chiar am înțeles că există și varianta doar cu făină, un fel de clătită pandișpan, ceva mai fină. Urmează să fie și ea testată și împărtășită cu toți pofticioșii.



Ingrediente:

2 ouă

un praf de sare

300 ml lapte gras

1 plic zahăr vanilat

60 g zahăr tos

100 g griș

40 g făină albă

2 fiole esență rom

puțină coajă de lămâie

sucul de la o portocală

60 g stafide

1 lingură ulei de floarea soarelui

25 g unt gras


Pentru servire:

gem de caise

zahăr pudră vanilat



Preparare:

Într-un bol se bat bine cele 2 ouă cu praful de sare. Se adaugă laptele, zahărul tos și zahărul vanilat și se omogenizează bine. Apoi, în ploaie, se încorporează grișul și făina, iar la final se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și stafidele.


Stafidele se lasă la înmuiat 30 de minute în zeama de la o portocală stoarsă bine și o fiolă esență de rom. Dacă ai rom curat, îmbată-le bine. Adaugă și puțin rom în clătite și renunță la esență.


Se lasă aluatul în repaus 30 de minute pentru a se umfla grișul. La temperatura camerei este perfect. Se încinge apoi o tigaie cu diametrul de 30 cm, se adaugă uleiul de floare, se lasă puțin la încins și se toarnă aluatul crud în tigaie. Se pune deasupra un capac, iar focul se dă la mic.


Când observi că uriașa clătită a prins în partea de jos o crustă, începi să o mărunțești. Mai întâi o tai în 4 cu o spatulă, apoi în bucăți tot mai mici. Se întorc toate bucățile și pe partea cealaltă pentru a se închega.


Când clătita nu mai are nicio porțiune lichidă, se adaugă untul, mai întâi jumătate, apoi cealaltă jumătate. Se perpelesc bucățelele de clătită bine, pe o singură parte sau pe ambele, după plac.


Șmora se servește pudrată cu zahăr și cu gem de caise.


Să vă fie de bine!


*Imagine: Kaiserschmarrn sau șmoră cu griș; Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)




Kaiserschmarrn sau șmoră cu griș; Fotografie: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page