top of page
Cristina Dema

S-au făcut evenimente culturale la Jimbolia în 2022?

Prezentul text însumează acțiunile culturale desfășurate în anul 2022, care sunt legate de Casa de Cultură a Orașului Jimbolia și Muzeul Presei „Sever Bocu” fie în mod direct - caz în care acestea sunt organizatoare, fie în mod indirect - caz în care acestea sunt instituții partenere -. De asemenea, documentul cuprinde și acțiuni realizate de alte entități ce țin de Primăria Orașului Jimbolia ori de alte organizații.


Proiecte online

În 2022 s-au realizat câteva zeci de articole referitoare la identitatea locală. Textele au fost publicate pe site-ul JimboBlog și au autori diferiți.


Muzeul Presei „Sever Bocu”, pornind de la un concept al Simonei Pop de Castro, a continuat campania Glas de femeie, o acțiune care evidențiază poveștile de viață ale unor femei. Scriitoarea Petronela Rotar a vorbit despre importanța conștientizării sinelui, iar două profesoare ucrainene au evidențiat perspectiva proprie asupra războiului ce se desfășoară în țara lor, oferind și informații despre activitatea pe care o întreprindeau în respectivul moment în cadrul unui centru educațional din București. Totodată, Daciana Tișe a vorbit despre legătura dintre afaceri și comunitate.


Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a lansat podcastul Radio UZPR. În cadrul unui episod a fost prezentată și povestea Muzeului Presei „Sever Bocu”.


Proiecte dedicate patrimoniului

Începutul anului 2022 a fost marcat de continuarea colaborării cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara în vederea finalizării proiectului „Triplex Confinium*”. Prin intermediul concursului „Think Brick**”, lansat în cadrul proiectului s-au realizat 21 de propuneri arhitecturale sau peisagistice menite să ofere o nouă perspectivă asupra bălților din Jimbolia. Acestea au ținut cont de cultura și istoria locală, de patrimoniul construit și de cel natural. Propunerile au fost expuse în cadrul unor expoziții din diferite orașe din țară și străinătate, dar și în Jimbolia. Ulterior, în Jimbolia a existat o dezbatere publică privitoare la acestea.

*Proiectul Triplex Confinium a apărut la inițiativa Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și a avut ca scop stabilirea de legături între școlile de arhitectură din România, Serbia și Ungaria. Între cele trei țări există multe elemente comune interpretate și utilizate de cele mai multe ori în mod diferit. Dialogul propus a avut menirea de a identifica frământări comune și moduri de depășire a acestora. Pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului, localitatea Jimbolia a fost aleasă ca studiu de caz.

**Tot în cadrul proiectului Triplex Confinium s-a organizat un concurs internațional de proiecte de peisagistică și arhitectură. Menirea acestei acțiuni a fost identificarea unor soluții de revitalizare a complexului de lacuri antropice rezultate în urma exploatării argilei. La concurs au fost depuse 21 de idei de proiect. Au fost selectate 6 proiecte. Două dintre ele au obținut locul I, respectiv II, iar alte 4 au primit mențiuni.


Jimbolia a obținut, în iulie 2022, titlul de oraș-pilot din Regiunea Vest, în vederea elaborării Strategiei de Dezvoltare Locală prin Patrimoniu. La apelul de proiecte lansat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest au participat 7 orașe mici din Banat. Cu alte cuvinte, localității noastre i se va finanța elaborarea unei strategii de dezvoltare locală, care va include protejarea și valorizarea patrimoniului material și imaterial. Organismul finanțator dorește să transforme localitatea câștigătoare într-un exemplu de bune practici în ceea ce privește relaționarea cu moștenirea tangibilă și intangibilă.


Tot în luna iulie a anului 2022, Guvernul României a adoptat hotărârea atestării Jimboliei ca stațiune turistică de interes local. Conform paginii Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, așezările care au dobândit acest statut au șanse mai mari, în anumite condiții, pentru atragerea de finanțări nerambursabile. Așadar, patrimoniul, cultura, identitatea și valorile locale pot fi de acum mai lesne de promovat.


Evenimente multilaterale

Primăvara Educației – ediția I – a fost un eveniment organizat în preajma Zilei Internaționale a Femeii, fiind dedicat dascălilor. Acțiunea multilaterală a cuprins un moment muzical al artistului Marius Mihalca, prezentări ale unor comunități de profesori și ateliere precum „Literație și povești” (pentru educatori și învățători), „Cum construim relații armonioase cu elevii noștri?” (pentru profesori de gimnaziu și liceu), „Știința în viața elevilor. Descoperă Romanian Science Festival” (pentru profesori de științe – gimnaziu și liceu).


Caravana Romanian Science Festival la Jimbolia – Romanian Science Festival și Asociația „Colț de Banat”, cu sprijinul Casei de Cultură a Orașului Jimbolia, au organizat o caravană dedicată elevilor de clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a. În cadrul acțiunii, tineri care au studiat la universități precum Universitatea din Oxford, University College London, Universitatea din Cambridge ori Universitatea Politehnică din București le-au prezentat elevilor participanți activitatea lor – ce înseamnă cercetarea, parcursul academic și profesional, pasiunea pentru științe. Apoi s-au desfășurat ateliere tematice în care li s-au prezentat copiilor partea distractivă a științelor.


În 10 și 11 iunie, Muzeul Presei „Sever Bocu” și Casa de Cultură a Orașului Jimbolia au fost gazdele primei ediții a „Conferințelor Avramescu”. În cadrul acestei acțiuni au avut loc două conferințe. Prima s-a desfășurat la Muzeul Presei, având tema „Doi vienezi adoptivi: A. E. Baconsky și Petre Stoica - Poezia ca ritual urban central-european” și fiind susținută de domnul Teodor Baconschi. În 11 iunie, conferința „Teologia creștină după Revoluția Copernicană. Câteva reflecții asupra relației dintre secularizare și cosmologie” (susținută tot de domnul Baconschi) a fost precedată de expoziția de sculptură „Biblia în bronz” a artistei Linda Saskia Menczel.


Aniversarea a 150 de ani de școală medie a fost un eveniment desfășurat în parteneriat cu Școala Gimnazială Jimbolia, care a reușit să implice și persoane din comunitate. Astfel, Marius Mixich și Ovidiu Geambazu au pregătit o expoziție cu materiale didactice din diferite perioade. S-a continuat cu o prelegere despre istoria școlii și cu amintiri ale profesorilor pensionari care au fost invitați la eveniment.


Ziua Armatei României. Presa militară – peste un secol și jumătate de existență – a fost un eveniment dedicat presei militare. Cu peste un secol și jumătate de existență, publicațiile Ministerului Apărării Naționale au căutat, încă de la începuturi, să informeze, să contureze imaginea instituției militare atât pe plan intern, cât și internațional, dar și să promoveze un dialog între armată și societatea civilă. Acțiunea a cuprins mai multe prezentări, dar și o expoziție realizată de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București.

Tururi de promovare a identității locale

De-a lungul anului 2022 s-au realizat mai multe tururi cu scopul de a promova identitatea locală. Tururile au cuprins subiecte sau zone precum: industria localității în perioada antebelică și interbelică, ștrandul Bohn și strandul Threiss, arhitectura unor clădiri și a unor cartiere, muzeele și casele memoriale, monumentele, strada Republicii înțeleasă ca un complex arhitectural înfloritor în urmă cu 100 de ani, stația de cale ferată și istoria bogată din jurul existenței ei, deportarea a sute de jimbolieni în URSS.

Tabere și workshopuri

Simpozionul Internațional de Artă „Stefan Jäger” a fost organizat anul acesta de Primăria și Consiliul Local Jimbolia. Curatorii au fost, asemenea anilor trecuți, Costin Brăteanu și Béla Tar. Au participat artiști din Franța, Kosovo, Republica Moldova, Slovacia și România.


În perioada 1-4 septembrie 2022 s-a desfășurat cea de a doua ediție a Taberei de Creație Literară „Petre Stoica”. Spațiul Casei Memoriale „Petre Stoica” a devenit un loc al întâlnirilor literare, al muzicii și al inspirației scriitoricești. Cei nouă tineri scriitori au avut ocazia de a participa la ateliere literare coordonate de Borco Ilin, Alex Potcoavă și Andrei Ujică. Publicul larg a lua parte la următoarele evenimente: Dialog între Mircea Mihăieș și Vasile Popovici, „De ce ne e frică de frică” – dialog între psihoterapeutul Mircea Dragu și Marcel Tolcea, moderat de Adriana Babeți, „Yesterday. Și după” – dialog între Andrei Ujică și Adriana Babeți. Toate aceste evenimente au fost presărate cu muzică de pe viniluri, în ultima zi desfășurându-se concertul „Blaga și invitații” al trupei bucureștene Cri Gri Light. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Presei „Sever Bocu” și Universitatea de Vest din Timișoara.


Prezentări de carte

În data de 29 iulie 2022 a avut loc lansarea celui de al patrulea volum al cărții „Personalități din Panteonul Jimboliei”. Volumul, care l-a avut ca autor principal pe domnul Dragomir Ciobanu, evidențiază mai multe personalități ale Jimboliei.


De-a lungul anul 2022 s-au căutat surse de finanțare pentru traducerea și tipărirea cărții „Hatzfeld. Ordnungen im Wandel”. După ce Heimatortsgemeinschaft Hatzfeld a decis că dorește să sprijine acest demers cu achitarea contravalorii traducerii, s-a luat legătura cu o persoană care să întreprindă acest lucru. Fiind o muncă de lungă durată, procesul traducerii a durat întreg anul 2022, dar se dorește ca volumul să fie tipărit în următorul an.


Scriitorul bucureștean Călin Torsan a lansat cartea „Spam Book” în data de 3 septembrie, la Casa Memorială „Petre Stoica”. Scriitorul spune despre cartea sa următoarele: „[…] am adunat o droaie de mesaje spam, sosite pe cele patru adrese electronice la care am acces: două personale, una de serviciu, iar ultima ținând de un alt experiment literar. Atenția mi-am îndreptat-o exclusiv spre cele ce aparțineau categoriei phishing, adică disperatele încercări frauduloase de-a stoarce parale chiar și din piatră seacă.”


Biblioteca Orășenească Jimbolia a organizat lansarea cărții de poezii „Obstacole” a autorului local Ioan Mitruț.


Lansarea cărții „Cei șapte din Jimbolia” - volumul îl are ca autor pe domnul Valerică Niculescu și descrie un moment tragic din istoria Jimboliei. Șapte localnici au fost asasinați de simpatizanți naziști pentru convingerile lor antihitleriste. Activitatea a fost organizată de Biblioteca Orășenească din Jimbolia.


LTT1 - Learning Teaching Training Activity One – o carte elaborată în cadrul proiectului „Triplex Confinium” bazată pe școala de vară ce s-a desfășurat la Jimbolia în anul 2021. Aceasta conține capitole dedicate industriei, meșteșugăriei, istoriei, culturii, peisagisticii și arhitecturii Jimboliei.

Concerte

De-a lungul anului 2022 s-au desfășurat mai multe evenimente de tip concert. Astfel, în luna mai o trupă de coveruri a susținut un recital în curtea Liceului Tehnologic Jimbolia.


Cu ocazia Zilelor Jimboliene au avut loc concerte de muzică pop-rock susținute de: Jerryco, Irina Florea, Oana Radu, The Hidden Jester, Adda & Band, 3 Sud Est. Programul a fost completat cu muzică folclorică interpretată de: Zorica Savu, Ciprian Pop, Felicia Stoian, Paul Ananie, Milena Țăran, Ana Dragu, Doru Țăranu, Ansamblul „Cununa Timișului”, „Călușerii” din Jebel, Ansamblul „Pro Datina”, Deiana Milosav.


- Concert Incanto Quartetto desfășurat la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Vendelin”.

- Ruga Bisericii Ortodoxe a cuprins, pe lângă slujba de hram, și concerte de muzică folclorică.

- Borders of Rock a fost un eveniment cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2022. În cadrul acestuia au urcat pe scenă trupele Monokrom (România), AB/CD (Ungaria), AXIS (Serbia), The Hidden Jester (România) și Timpuri Noi (România).

- Festivalul „O, brad frumos!” a adus pe scenă Corul Floris, trupa Sonivius Vappae din Ungaria și pe Ducu Bertzi.


Alte tipuri de acțiuni

La începutul anului 2022, Muzeul Presei „Sever Bocu” a încheiat un parteneriat cu firma Arcanum, o firmă specializată în digitalizare. Prin intermediul acestei colaborări au fost scanate gratuit ziare și reviste din patrimoniul muzeului. Acțiunea este deosebit de importantă deoarece poate oferi o imagine mai cuprinzătoare a colecției, facilitând căutarea cuvintelor-cheie direct în paginile publicațiilor.

De-a lungul anului 2022, Jimbolia a fost reprezentată, prin intermediul unor expoziții, la Institutul Cultural Român din Veneția, la Muzeul Țăranului Român din București, la Salonul de Proiecte din București și la Muzeul Național al Banatului din Timișoara.


  • Teatru de păpuși pentru copii - s-au organizat mai multe episoade de teatru de păpuși dedicate copiilor înscriși în învățământul primar. Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Școala Gimnazială Jimbolia.

  • Doamna Suzana Hlușcu, profesor în cadrul Clubului Copiilor din Jimbolia, a organizat diferite proiecte de arte vizuale pentru preșcolari și elevi, colaborând cu Casa de Cultură și având sprijinul Primăriei și Consiliul Local.

  • Copiii au putut lua parte, în anul 2022, și la evenimente sportive, organizându-se un concurs de biciclete și unul de pescuit.

  • În data de 16 aprilie, Părintele Constantin Necula a susținut, la Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, conferința „Cu Hristos spre Înviere”.

  • Tot în luna aprilie, la Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, s-a desfășurat o etapă județeană a Festivalului-Concurs „Lada cu Zestre”.

  • În luna mai a avut loc Memorialul „Ștefan Mleșniță”, o competiție de handbal organizată în memoria profesorului și antrenorului de handbal Ștefan Mleșniță.

  • În perioada 16-18 iunie, în piațeta Sfântul Florian s-au desfășurat 3 zile de proiecții de film românesc, la care au participat aproximativ 1000 de persoane. Filmele proiectate au fost „Dumbrava minunată”, „Liceenii” și „Operațiunea monstrul”.

  • În 14 iulie, în piațeta Sfântul Florian, Caravana Cinematografică ROD Festival a proiectat filmul „Trigrul Albastru”. Totodată, s-a jucat și piesa de teatru „Animal Crossing”, ce explorează povestea a doi polițiști de frontieră care supraveghează granița româno-maghiară. Piesa de teatru vorbește despre refugiați din perspectiva celor doi polițiști.

  • Vernisarea proiectelor de arhitectură și peisagistică de revitalizare a zonei bălților - Casa de Cultură a Orașului Jimbolia - Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, în cadrul proiectului Triplex Confinium, a desfășurat concursul internațional „Think Brick”, care a adunat 21 de propuneri arhitecturale și peisagistice de revitalizare a zonei bălților din Jimbolia.

  • În bucătăria șvăbească - eveniment desfășurat în 30 iulie la Muzeul Presei „Sever Bocu”. Acesta a înfățișat câteva rețete șvăbești sau austro-ungare realizate în bucătăria familiei Zachari din Jimbolia. Materialele video au fost realizate de Televiziunea Jimbolia.

  • În lunile august respectiv septembrie s-au desfășurat unele dintre sărbătorile tradiționale pentru orașul Jimbolia, anume Kirchweih-ul și Búcsú – ruga Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihai”.

  • Clubul Copiilor, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Jimbolia, a organizat un turneu de șah. De asemenea, de-a lungul anului 2022, s-au desfășurat diferite turnee de handbal feminin.

  • În urma unui parteneriat cu compania de dans „Unfold Motion”, în perioada 8-11 septembrie 2022 s-au desfășurat în oraș ateliere de teatru-dans și film pentru copii (7-13 ani) și adolescenți (14-18 ani). De asemenea, aceștia au avut diferite reprezentații în școlile din localitate, la piață, în centrul orașului și la o fabrică. Proiectul „Dans Nomad” a dorit să contribuie la creșterea vizibilității dansului contemporan și formarea de public nou în rândul comunităților din România.

  • Corul Floris și trupa de dansuri șvăbești „Hatzfelder Pipatsche” au participat la diferite evenimente din comunitate sau la concursuri.

  • Ziua Pompierilor din România a fost sărbătorită de remiza de pompieri din Jimbolia printr-o paradă la care au participat formații de pompieri din mai multe localități.

  • Muzeul Presei „Sever Bocu” a fost gazda, începând cu luna noiembrie a anului 2022, a unei expoziții de fotografie. Imaginile au fost realizate de doamna Claudia Bucsai, făcând parte din proiectul „Eco-Vital-Bana(R)t: Promotori ai culturii”.

  • Cu ocazia Zilei Eroilor și a Zilei Naționale a României s-au organizat slujbe religioase și momente solemne de depunere de coroane.


Acțiuni culturale desfășurate la Jimbolia în 2022
Acțiuni culturale desfășurate la Jimbolia în 2022

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page