Despre comunitate s-a scris în diferite rânduri. Sintetizând, se poate concluziona că o astfel de entitate există în măsura în care membrii ei participă prin diversitatea acțiunilor lor la păstrarea și propagarea binelui comun. Din varii motive, în urma unor întâmplări apărute în decursul trecerii vremii, în interiorul spațiilor largi pot apărea fisuri iremediabile, care duc la împărțirea grupului în comunități mai mici. Acestea, ulterior, se vor ghida după propriile valori, diferite de la caz la caz. Și totuși, pentru înscrierea într-un proces evolutiv sănătos, fiecare dintre noile entități ar trebui să cunoască și să accepte moștenirea identitară comună. În acest chip, grupurile își vor putea păstra specificul în timp ce, bazându-se pe diferite punți de legătură între ele, vor putea crește calitativ.
Un astfel de liant îl reprezintă arhitectura, domeniu în care, de la împărțirea Banatului și a spațiului DKMT între Serbia, Ungaria și România, nu s-au făcut pași concreți de identificare a moștenirii colective și de creionare a unor direcții comune de dezvoltare în viitorul apropiat. Întrucât Uniunea Europeană încurajează cooperarea transfrontalieră și dezvoltarea la nivel de euroregiune, cercetarea în domeniul arhitecturii devine necesară.
Pe baza acestor considerente a luat ființă proiectul Triplex Confinium, o sinergie de acțiuni aparținând unui grup multietnic de profesori arhitecți, provenind din cele trei state amintite. Nădejdea acestui ansamblu constă în faptul că în urma acțiunilor prevăzute în proiect se vor putea identifica elemente aparținând moștenirii comune și că se va ajunge, prin demararea unor procese de cunoaștere reciprocă, la adoptarea unor măsuri benefice nu doar arhitecturii, ci și dezvoltării celor trei părți ale regiunii DKMT.
Liderul acestei inițiative este Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, care are ca parteneri instituții de învățământ superior din Serbia - Facultatea de Arhitectură din Novi Sad - din Ungaria - facultăţile de arhitectură din Debrecen şi Budapesta - din România - Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din București, şi Departamentul de sociologie din cadrul UBB Cluj - din Bulgaria- Facultatea de Geografie din Cadrul Universităţii Sfântul Klement din Sofia.
Din dorința îndeplinirii obiectivelor, la finalul iernii, o echipă mixtă s-a deplasat la Jimbolia pentru a se familiariza cu specificul locului în vederea organizării, în această vară, timp de două săptămâni, a unui atelier de lucru prevăzut în cadrul proiectului. Din cauza situației neplăcute în care se află Europa și lumea întragă, întâlnirea a fost reprogramată pentru anul viitor. Acțiunea va însemna o desfășurare palpabilă, practică, a eforturilor dedicate cunoașterii reciproce, pentru că fără o comunicare corespunzătoare între cele trei regiuni, șansele dezvoltării doar în spectrul unilateralității sunt limitate.
Comments