top of page
Poza scriitoruluiJimboBlog

Deportarea jimbolienilor în Rusia


deportare urss banat jimbolia 1945
Afișul evenimentului

Casa de Cultură a Orașului Jimbolia și Muzeul Presei „Sever Bocu” vă invită să participați la un tur ghidat inedit, organizat cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la deportarea șvabilor bănățeni în U.R.S.S. Invitația ține de următorul context:


Jimbolia, Crăciun, 1944… Moarte, moarte peste tot: în cimitirul din Apus zac proaspăt trupurile celor șapte bărbați asasinați de hitleriști la Piață, în Futok și dincolo de moara dinspre graniță. Pe străzile de lângă gară încă reverberează țipetele femeilor pângărite de soldații ruși. Cine să le audă, când jumătate de localitate a fugit spre Vest? În Casa de Cultură sunt închiși copiii și mamele lor, iar bărbații putrezesc într-o groapă comună la doar câteva zeci de kilometri, la Becicherecu Mare, uciși de partizani. Dintre toate trupurile dezbrăcate unul încă mișcă. Scapă nevăzut. Aleargă înfricoșat spre casă ca să își găsească izbăvire, dar găsește altă moarte. 


Jimbolia, Anul Nou, 1945… Moartea e adusă noaptea de soldații ruși. Duminică, 14 ianuarie, ora 1 dimineața. Ostașii ridică bărbați, femei, copii… mame, frați, familii pentru îndeplinirea mărețului vis stalinist. 1, 10, 100, 1000 de oameni sunt încărcați în vagoane pentru vite și trimiși în Rusia, în lagăre de muncă obligatorie. 


Călătorește și tu alături de ei înspre istoria zbuciumată a Banatului, participând la turul organizat cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la terifiantul surghiun. Evenimentul „Deportați în U.R.S.S.“ va avea loc vineri, 10 ianuarie 2025, începând cu ora 22.00. E un tur de noapte, cu durata de circa 3-4 ore, gândit ca o minimă dovadă de dragoste pentru cei care au suferit pentru ca noi să știm să ne ferim de ispita urii. Cu siguranță că frigul și întunericul ne vor însoți, dar la fel va face și emoția din sufletul fiecărui participant! Vom merge pe jos și vom vorbi despre ridicarea forțată, despre întemnițarea de la Casa de Cultură, despre încărcarea în vagoane pentru vite, despre călătoria de 3 săptămâni, despre lupta pentru supraviețuire în lagărul din Rusia. Ne vom ruga împreună în Biserica Sfântul Vendelin și ne vom bucura de felul în care arta poate să imortalizeze clipa. Participarea la tur este gratuită. Mai multe detalii în viitorul apropiat prin actualizări ale acestui articol.




Câteva informații preliminare despre deportarea jimbolienilor în Rusia și a locuitorilor din Lenauheim, Grabaț și Comloșu Mic


În Lenauheim deportarea a început duminică, 14 ianuarie 1945. Peste 140 de oameni au fost cantonați în primele ore la școala din localitate, după care, sub pază strictă, au fost mutați la Jimbolia, în casa celebrului muzician Emmerich Bartzer.


În Grabaț existau deja diferite zvonuri cu privire la faptul că va urma o deportare. În jurul Anului Nou, grabățenii au aflat că prin gara din Timișoara trec vagoane pentru vite în care sunt germani din Iugoslavia. Arestarea a început de pe strada bisericii. Josef Neurohr, localnic, a aflat de acțiune și a fugit cu familia sa la o casă aflată pe un câmp din apropierea localității Biled. Acolo, de mult timp fusese organizată o ascunzătoare. Tatăl său a fost arestat deși avea cel puțin 60 de ani, mult peste vârsta maximă stabilită pentru deportare. Bătrânul nu a cedat anchetei și nu a spus unde se ascunde familia.


În Comloșu Mic povestea s-a desfășurat oarecum asemănător. Aici, după ridicarea șvabilor din propriile case, a avut loc transferul acestora la closterul din Comloșu Mare, clădirea în care actualmente își desfășoară activitatea Școala Gimnazială. De aici au fost duși la gara din Jimbolia.


În Jimbolia istoria deportării începe tot în 14 ianuarie 1945. Sunt vrednice de amintire nenumărate mărturii, precum cele ale domnului Josef Koch, care și-a văzut mama pentru ultima dată în gara din Jimbolia, ale domnului Erwin Zappe, al cărui bunic a fost luat direct de la biserica catolică, ale domnului Carol Brandmayer, al cărui tată nu s-a mai întors de la locul de muncă, ale domnului Hans Jirkowski, al cărui unchi a fost ridicat de la Uzina Electrică din Jimbolia. Unii dintre jimbolieni au încercat să scape ascunzându-se. Este emoționant episodul în care militarii ridică un tânăr în locul tatălui. Tatăl, la aflarea veștii, se înfățișează comisiei de deportare pentru a-și salva fiul. Autoritățile decid pe loc să fie surghiuniți amândoi!



PS: Nu, nu e vorba de Surghiunul în Bărăgan. Acela s-a petrecut în 18 iunie 1951. Atunci 1000 de jimbolieni au fost ridicați din casele lor și forțați să viețuiască sau să moară sub cerul liber al pustie din Sud-Estul României. Așa e în umbra lui Stalin și a marelui său urss.

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page