top of page
Poza scriitoruluiJimboBlog

De ce s-a întors extraordinarul Karl Diel la Jimbolia?

Cu bucurie mărturisesc că articolul de față este scris în urma atragerii atenției de către domnul Carol Brandmayer asupra faptului că astăzi, 1 mai 2020, se împlinesc 90 de ani de la trecerea în veșnicie a marelui medic Dr. Karl Diel.


Nu doresc să fac o descriere a vieții acestui extraordinar jimbolian, ci, mai degrabă, voi încerca să intensific nebuloasa din jurul personalității sale. Prin urmare, lansez întrebarea: De ce s-a întors medicul Diel în Jimbolia? Pentru a înțelege seriozitatea acestei nedumeriri este nevoie de împărtășirea unor informații minime. Născut în Jimbolia, în 1855, în familia unui vopsitor de haine, Karl Diel își definitivează la Budapesta studiile în domeniul medicinii, unde are ocazia să-l aibă ca profesor pe Julius Dollinger, părintele ortopediei maghiare. Pentru început acesta îi oferă poziția de medic asistent în cadrul secției de chirurgie pe care o conducea, după care, în urma creșterii rapide dovedite de Karl Diel, îl numește medic șef adjunct al aceleiași secții. Totuși, în 1884, după aproximativ 6 ani de profesat în Budapesta și în pofida insistențelor profesorului Dollinger, jimbolianul hotărăște să se întoarcă acasă. Ce găsește aici? Un sat cu un pseudospital, un fel unitate medico-sanitară care avea și câteva spații pentru internări, cu dotări și capacitate total nesatisfăcătoare. În această situație tânărul medic a fost nevoit să intervină chirurgical în locuințe private sau chiar în casa sa părintească.


Este exclus să credem că Diel nu ar fi știut la ce să se aștepte întorcându-se. În plus, Dollinger i-a făcut acestuia diferite vizite la Jimbolia, semn că relația dintre ei rămăsese una bună. Mai mult, Karl Diel se căsătorește în 1887 cu Aloysia Cecilia Katharina Gombócz Bayer de Rogácz, o tânără de viță nobilă, originară din Innsbruck, Tirol, căsnicie care ar fi putut reprezenta un nou prilej de a părăsi Jimbolia. Totuși, în ciuda tuturor greutăților și a diferenței uriașe între viața profesională de la Budapesta și cea de acasă, medicul alege Jimbolia.


După ce considerent Diel, tânărul medic cu o carieră promițătoare în medicina din Ungaria, îndrăznește să își riște viitorul? Personal, cu mintea jimbolianului din anul 2020, nu văd decât un răspuns: dragostea smerită. Mai bine de un deceniu „doctorul săracilor” - cum a fost denumit ulterior - a profesat în condiții inacceptabile, după cum am arătat mai sus. Corvoada avea să se oprească în 1896, când s-a deschis actualul spital din Jimbolia. Inițial, statul maghiar oferea bani pentru o singură astfel de unitate, de mari dimensiuni, în comitatul Torontal, din care făcea parte și localitatea noastră. Medicul Diel a intervenit pe lângă contele Csekonics, care și-a folosit diplomația pentru a deturna fondurile de la destinația inițială spre realizarea mai multor spitale, cu dimensiuni, firește, mai mici, acțiune ce a dus la înființarea spitalului jimbolian.


Este anevoios - așadar - răspunsul la întrebarea ce face subiectul articolului, însă este ușor a concluziona că fără Karl Diel Jimbolia ar fi fost cu mult mai săracă în domeniul umanității, a iubirii aproapelui și în sfera personalităților a căror exemplu este demn de urmat!



Bibliografie:


Filmul documentar „Dr. Karl Diel și Spitalul din Jimbolia”, Televiziunea Jimbolia, 2012, https://vimeo.com/34696448;

„Fünfzig Jahre Arbeit zum Wohle des Menschen. Dr. Karl Diel – Pionier der modernen Chirurgie im Banat”, Anton Schenk; Editare și adăugare: Walter Tonța; Heimatblatt Hatzfeld, 19. Aufgabe 2012; Landsmannschaft der Banater Schwaben; Heimatortsgemeinschaft Hatzfeld e.V..



*Portret aflat la Casa Memorială „Dr. Karl Diel” din Jimbolia. Grafică realizată cu Adobe Spark.

Dr. Karl Diel; Portret aflat la Casa Memorială „Dr. Karl Diel” din Jimbolia

111 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page