Cum știi că ești bănățean adevărat? Răspunsul este foarte simplu, dacă ai oprit cel puțin o dată-n viață la Hanul Ana-Lugojana, situat între Timișoara și Făget, și ai mâncat clătite, nu poți fi decât un mândru bănățean!
Pe vremuri nu exista excursie cu școala care să nu se lase cu o porție de clătite ca la Ana-Lugojana. Îmi și aduc aminte de o astfel de excursie, la Poieni Strâmbu, când pe drumul de întoarcere către casă ne-am oprit la deja celebrul han.
La cei 8 ani ai mei eram tare nerăbdătoare să le savurez pentru prima dată, aveam chiar mari emoții, căci nu în fiecare zi mâncai celebrele clătite bănățene. Simțeam această degustare ca pe un eveniment important și nu eram departe de adevăr, preparatul a rămas în istoria locului iar acum când zici Ana-Lugojana, zici clătite!
Ingrediente:
Pentru circa 20 de clătite:
700 g făină albă tip 000
1 lingură zahăr
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1/2 linguriță sare
500 ml lapte
1 l apă
2 linguri ulei
Pentru umplutură:
500 g brânză de vaci
zahăr tos, după gust
1 linguriță esență vanilie
1 fiolă esență portocale
200 g stafide
1 ou întreg
Pentru crema de smântână:
500 g smântână
6 gălbenușuri
2 linguri zahăr
Pentru bezea:
6 albușuri
120 g zahăr
1/2 linguriță sare
Preparare:
Pentru început se fac clătitele. Într-un vas metalic se cerne 1/2 din cantitatea de făină, sarea, zahărul și bicarbonatul. Se face o gropiță în mijlocul făinii, se sparg ouăle întregi, se adaugă puțin lapte și se mixează totul bine. Se încorporează apoi făina rămasă, laptele, uleiul și apa. Compoziția se lasă la frigider pentru 30 de minute.
După perioada de așteptare, se coc pe rând toate clătitele într-o tigaie teflonată sau ceramică. Vei obține circa 20 de clătite grosuțe. Se lasă la răcorit.
Între timp se face umplutura. Se amestecă brânza cu zahărul, vanilia, esența de portocale, stafidele înmuiate în apă călduță pentru 30 de minute și apoi stoarse și oul întreg. Se lasă compoziția deoparte, în repaus.
Pentru crema de smântână se amestecă smântâna cu zahărul și gălbenușurile și se lasă deoparte. Se ia un vas de ceramică, se unge cu ulei, iar cuptorul se preîncălzește la 180 de grade Celsius. Doisprezece clătite se vor umple cu crema de brânză și se împachetează ca pe sarmale. Se pun „sarmalele” în tavă, deasupra lor se toarnă crema de smântână și se dă totul la cuptor. Restul clătitelor se împart celor din casă, pofticioșii care nu mai au răbdare.
În momentul în care crema de smântână se încheagă, se scoate tava din cuptor și se toarnă deasupra bezeaua. Pentru bezea se spumează bine albușurile cu praful de sare, apoi cu zahărul până când se obține o bezea lucioasă. Se dă tava iarăși la cuptor și se lasă până când bezeaua se caramelizează.
Clătitele bănățene se servesc calde sau reci, imediat scoase din cuptor sau a doua zi, depinde de pofticioși.
Să vă fie de bine!
Comments