Buchteln mit Pflaumenmarmelade, bucte sau buhte cu gem de prune sunt un fel de gogoşele din aluat asemănător cozonacului şi sunt umplute cu gem, de preferat de prune, dar merge orice ai prin şpaiţ la capitolul marmeladă.
În varianta clasică, buhtele se umplu cu magiun de prune şi se servesc ca atare sau cu sos de vanilie. Mie nu mi-s cunoscute decât simple. Oma le făcea foarte rar şi doar în sezonul rece.
Ingrediente:
Pentru aluat:
14 g drojdie uscată sau 50 g drojdie proaspătă
150 g zahăr tos
400 ml lapte gras
100 g unt 80% grăsime, topit
2 gălbenuşuri
1 fiolă esenţă vanilie
Coaja de la o lămâie
700 g făină albă tip 000
100 ml ulei de floarea soarelui
Un praf de sare
Plus:
14 linguri generoase de magiun de prune
1 lingură zahăr pudră
50 g unt 80% grăsime, topit
Preparare:
Drojdia şi zahărul se dizolvă în laptele călduţ şi se lasă 15-20 de minute în repaus pentru ca drojdia să se activeze. După această perioadă de aşteptare, se adaugă esenţa de vanilie, coaja de lămâie, gălbenuşurile, untul topit şi sarea şi se amestecă bine cu un tel. La final, se încorporează şi făina şi se obţine un aluat foarte lipicios, precum cel de cozonac.
Se încălzeşte uleiul şi apoi se începe frământarea cu mâinile unse cu ulei. Dacă ai robot de bucătărie, poţi scăpa mult mai uşor de această etapă şi nici nu mai ai nevoie de ulei. Mie îmi place totuşi frământarea ca pe vremuri, aşa că vreo 20 de minute îmi înmoi mâinile în uleiul călduţ şi frământ aluatul până când se adună frumos într-o bilă de aluat care se desprinde uşor de pe pereţii vasului, este netedă şi elastică.
Se crestează aluatul în formă de cruce, se pudrează cu puţină făină, apoi se acoperă cu un şervet curat şi se lasă 1 oră la crescut, la loc călduţ.
Între timp cuptorul se încinge la 190 grade Celsius, iar o tavă de 25/30 x 40 cm şi minim 6 cm înălţime se tapetează cu hârtie de copt.
După perioada de dospire, aluatul se răstoarnă pe blatul de lucru înfăinat şi se întinde la dimensiunea de 45 x 45 cm. Cu ajutorul unui cuţit se porţionează aluatul în 16 pătrăţele. Fiecare pătrat se umple în centru cu o lingură generoasă de magiun de prune (am făcut de mama, astă vară, cu prune din faţa casei), apoi se strâng bine marginile şi se dă o formă rotundă.
Micile gogoşele se pun în tavă, una lângă alta, fără spaţiu între ele pentru a creşte cât mai mult în sus (eu aşa le ştiu ca formă, dreptunghiulare după coacere, nu rotunde). Se ung cu unt topit, călduţ, se acoperă cu un şervet curat şi se lasă 15 minute la dospit. După cele 15 minute, se ung iarăşi cu unt topit şi se mai lasă încă 15 minute la crescut.
Se introduce tava cu buhte la cuptor pentru 1 oră. În acest timp vor creşte frumos şi deasupra vor prinde o culoare maronie, frumoasă. Se scoate tava din cuptor, se scot apoi buhtele din tavă (te ajuţi de hârtia de copt) şi se pudrează cu zahăr pudră. Se lasă la răcorit, apoi se servesc.
De reţinut că, în funcţie de cuptor, buhtele pot sta la copt între 40 şi 60 de minute. Este important să ştii, dacă ai un cuptor ce coace mai tare sau mai slab, şi să le verifici mereu vizual.
Să vă fie de bine!
Buchteln mit Pflaumenmarmelade; Text şi poze de Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Comments