Nu știu de ce, dar copil fiind nu am iubit deloc ardeii, nici cruzi, nici copți și cu atât mai puțin fierți. Singurul lucru care-mi plăcea la ardeii umpluți era… umplutura. Cred că nici cu sosul nu mă împăcam prea bine, însă acum ce n-aș da pentru a mai gusta măcar o dată din mâinile bunicii gefüllte Paprika mit Tomatensoße.
Știu că fiecare gospodină are rețeta ei, ba chiar și un as sau doi în mânecă pentru reușita preparatului. Însă mai știu că mâncarea pe care o făcea Oma mea era foarte simplă, deloc sofisticată, cu ingrediente puține și fără prea multe arome, doar sare și piper.
Cum se servesc ardeii umpluți cu sos de bulion? Cu sau fără smântână (eu nu știu să o fi văzut vreodată pe bunica punând smântână în farfurii, dar am înțeles că în alte familii se procedează în acest mod) și pâine proaspătă.
Ingrediente:
Pentru umplutură:
500 g carne de porc tocată sau un amestec de carne de porc și carne de vită
1 ceașcă de orez cu bobul rotund – 100 g
sare după gust
piper negru proaspăt măcinat, după gust
1 ou – opțional
1 linguriță boia dulce
8-10 ardei grași, mărime potrivită
1,5 l apă
1 ceapă galbenă, mărime potrivită – opțional
Pentru sos:
2-3 linguri ulei de floarea soarelui – 50 ml
500 ml bulion de casă
sare după gust
puțin piper negru proaspăt măcinat
250 ml zeamă în care au fiert ardeii
1 linguriță rasă de zahăr
4 linguri de făină albă
Preparare:
Totul începe cu pregătirea umpluturii, pentru care nu trebuie decât să amesteci carnea cu orezul spălat bine și uscat, sare și piper, după gust, 1 linguriță de boia dulce și, uneori, 1 ou întreg. Opțional, se poate adăuga și 1 ceapă tocată mărunt.
Amestecă foarte bine compoziția de mai sus și umple cu ea ardeii cruzi. Ardeii se spală bine, se șterg, li se taie un căpăcel finuț în partea cu codița, se curăță de semințe și nervuri și apoi se îndeasă cu umplutură, dar nu până în buză, ci se lasă totuși un deget liber, deoarece orezul și carnea se vor mai umfla la fiert.
Se ia o oală potrivită și se așază ardeii în picioare. Poți pune și căpăcelele sau nu, după preferință. Peste ardei se toarnă apă fierbinte (aproximativ 1,5 l), atât cât să-i acopere, se presară un praf de sare în apă și se pune capacul peste oală. Ardeii se fierb cam o oră sau până când carnea și orezul sunt fierte bine.
După ce au fiert ardeii, este momentul să te apuci de sos, care începe cu clasicul rântaș de Banat. Încinge uleiul și călește 4 linguri de făină cu mare grijă pentru a nu se arde. Stinge apoi rântașul cu o cană de apă rece sau zeamă în care au fiert ardeii pentru un gust mai bun și amestecă bine-bine ca să nu se formeze cocoloașe. Se poate folosi un tel de mână. Toarnă peste rântaș bulionul și fierbe sosul pentru câteva minute până când se leagă. Potrivește de sare și piper, pune și un pic de zahăr, stinge focul și lasă sosul 15 minute în repaus.
Servește ardeii umpluți, reci sau calzi, cu sos de bulion cald, din belșug.
Acest fel de mâncare se poate servi și a doua zi. Poți păstra ardeii în zeama în care au fiert, fapt ce te va ajuta a doua zi să-i reîncălzești mai ușor.
Să vă fie de bine!