Nu-mi pot închipui duminicile în familie fără supă de găină cu găluște de griș sau cu tăiței de casă făcuți de bunica cu multă pricepere și răbdare. Fie vară, fie iarnă supa asta a intrat în meniul familiei noastre, de generații. Dar la fel de bine sunt sigură că toți bănățenii o prepară pentru propriile familii. Și mai cred că este cea mai iubită supă. Nu am dreptate?
Fierbinte, galben-aurie, clară, cu fidea măruntă sau cu găluște pufoase, presărată cu piper negru din belșug și puțin oțet, așa începea întotdeauna prânzul de duminică la bunica. Foarte rar făcea Oma alt tip de supă. Ba, dacă stau bine să mă gândesc, nu-mi amintesc o altă supă sau ciorbă duminica.
Supa se pregătea de sâmbătă seara, iar a doua zi bunica nu făcea decât să o dea în clocot și să pună două mâini de fidea adusă din șpaiț, unde-o păstra la rece într-o cutie de carton tapetată cu hârtie albă. Sau, când avea poftă de găluște de griș, spărgea două ouă de la găinile ei din curte și le amesteca cu un praf de sare și griș.
Oma nu servea niciodată la masă legumele fierte în supă, doar carnea. Rânza o împărțea la toată lumea, câte o bucățică mică, doar de poftă. Bunicul se delecta cu ficat fiert și puțin piept, iar bunica era mare iubitoare de aripi și labe de găină. Pulpele, de regulă, le păstra pentru pane.
Ingrediente:
Pentru supă:
2 kg carne de găină cu tot cu os
2-3 morcovi, mărime potrivită
2 rădăcini de pătrunjel
1 păstârnac
1 țelină mică
1 ceapă galbenă, mare
1 cățel de usturoi
1 ardei gras mic
sare, după gust
piper negru proaspăt măcinat, după gust
2 frunze de dafin
1 legătură de pătrunjel verde tocat mărunt, pentru servirea supei – opțional
Pentru găluștele de griș:
2 ouă de casă, mărime mare – cca 120 g
120 g griș
1 praf de sare
Preparare:
Desigur, cea mai bună carne este cea care provine de la găinile crescute în propria ta curte. Deci, fie ea de găină, pui sau cocoș, de casă să fie. Este important, de asemenea, pentru savoare, culoare și consistență, să folosești carnea cu tot cu oase. Sunt bune aripile, pulpele și labele, gâtul și spatele. Dacă găina era mai mică, bunica o punea cu totul la fiert, frumos porționată.
Ia o oală mare, umple-o cu 4-5 l de apă rece, pune o linguriță de sare și carnea și las-o la foc mediu până când vezi că a atins punctul de fierbere (fără să dea în clocot), apoi redu focul la mic.
Vei observa că la suprafața apei se va forma o spumă. Musai să o înlături. Se repetă această procedură până când nu se mai formează spumă deloc. Este vorba de murdărie? Nici vorbă, doar că, dacă nu o vei înlătura, supa nu va mai fi clară.
Acum poți adăuga și legumele. Morcovii, pătrunjelul, păstârnacul și țelina se curață bine, se spală și se pun întregi în supă. Ceapa se lasă și ea întreagă, ba chiar poți lăsa și 1-2 frunze uscate pentru a da o nuanță mai frumoasă supei – secret pe care abia acum l-am aflat de la mama. Pune și ardeiul întreg sau tăiat în două și curățat, cățelul de usturoi curățat și frunzele de dafin.
Se pune capacul pe oală și se lasă totul la fiert la foc mic până când legumele sunt făcute, la fel și carnea. Se scot apoi legumele din oală cu ajutorul spumierei, se scoate și carnea și se strecoară supa printr-o sită deasă, chiar de mai multe ori, până când ești mulțumit/ă de claritatea ei. Morcovii tăiați rondele și bucăți din carnea fiartă se pot servi, după preferință, la prânz, împreună cu supa fierbinte.
Se pune supa strecurată din nou pe foc, se potrivește de sare și se adaugă găluștele pe rând. Pentru găluște nu trebuie decât să bați cu furculița cele 2 ouă cu un praf de sare. Când se formează puțină spumă la suprafața lor adaugi în fir subțire grișul. Îl încorporezi tot și lasi aluatul 15 minute în repaus la temperatura camerei. Cu lingura înmuiată în supă se ia din aluat și se dă drumul găluștelor în supă. Cantitatea de aluat trebuie să fie mică, prea mult aluat înseamnă găluște foarte mari, căci grișul se umflă mult la fierbere.
Se aduce supa din nou în stadiul de fierbere, se stinge focul și se pune capacul. În maxim 15 minute găluștele sunt gata, iar supa se poate servi.
Bunica nu folosea pătrunjel verde, doar piper și, uneori, pentru cine poftea, oțet. Mama pune mereu pătrunjel verde. Îmi place și cu și fără. Tu cum prefer să servești supa de găină cu găluște de griș?
Să vă fie de bine!