Din meniul șvăboaicei moștenit chiar de la bunica ei, nu lipsea supa de cartofi cu ouă fierte, pe care o pregătea în zilele de miercuri. Felul doi nu prea exista, săream direct la desert, dar nouă, copiilor, nici că ne părea rău. Bunica ne făcea gogoși sau clătite, iar gemul de casă era la putere. Preferatul meu era cel de căpșuni, dar și cel de caise. Bunicii îi plăcea mult gemul de prune. Sau, când avea poftă, desfăcea un compot, fie el de prune, piersici sau mure.
Ce iubeam eu cel mai mult la acest meniu? Ouăle fierte. Copil fiind era un mister pentru mine cum de se găseau ouă fierte, întregi, dar fără coajă, în supă. Astăzi îmi dau seama că fierberea lor era chiar cea mai ușoară parte din pregătirea acestei supe.
Desigur, bunica nu făcea în fiecare zi de miercuri supă de cartofi cu ouă fierte, însă, cred că era cea mai des preparată supă, după cea de găină cu tăiței de casă sau găluște de griș, pe care ne-o servea duminica.
Pentru cei neobișnuiți cu acest gen de supă dulce ca-n Banat, oțetul poate fi un prieten bun. Și piperul. Mie-mi place așa cum este, tocmai în dulceața ei stă savoarea.
Ingrediente:
5 l apă
1 ceapă galbenă, mărime mare
2-3 morcovi potriviți
2 rădăcini de pătrunjel
1 roșie mare, bine coaptă
sare după gust
piper negru proaspăt măcinat, după gust
2-3 linguri ulei de floarea soarelui
1 linguriță boia dulce
1 legătură pătrunjel verde, tocat mărunt
5 ouă
1 kg cartofi cu coaja roșie
2 frunze de dafin
Preparare:
Se pregătesc, pentru început, toate legumele: ceapa se toacă mărunt, morcovii și pătrunjelul se taie rondele sau „cubulețe”, cartofii se curăță și se taie cubulețe și ei și se păstrează în apă rece până când vor fi folosiți. Roșia se toacă cubulețe, de asemenea.
Încinge uleiul într-o oală suficient de încăpătoare și călește ceapa cu un praf de sare până când devine sticloasă. În acest punct se adaugă morcovii, pătrunjelul și roșia tocată. Se lasă totul la călit până când legumele se pătrund bine. Se poate adăuga și puțină apă la călit pentru ca legumele să fie bine făcute, așa încât să fiarbă repede împreună cu cartofii, dar să se păstreze totuși crocante.
Pune lingurița de boia și las-o puțin la călit împreună cu legumele, vreo 10-15 secunde. Adaugă și cartofii, apa, frunzele de dafin și puțină sare. Pune capacul și lasă supa la fiert.
În momentul în care legumele sunt fierte, se gustă de sare și piper. Eventual se mai completează cu apă, dacă supa a scăzut prea mult și este prea deasă.
Se aduce supa din nou la fierbere și se sparg ouăle în oală, pe rând. În scurt timp acestea se leagă, 5 minute de fierbere sunt suficiente ca să obții ouă tari. Se pun atâtea ouă câte persoane sunt la masă. Stinge focul, pune pătrunjelul tocat și amestecă bine.
Lasă supa cu capacul pus, ca să se așeze gusturile, pentru 10 minute, apoi se servește. În zilele de post, supa se poate face și fără ouă.
Să vă fie de bine!
#oanapavălbîrgăoanu #oanapavăl #oana #rețetăînBanat #rețetă #supă #ciorbă #cartofi #ou #ouă #fierte #Zsombolya #Jimbolia #unguri #nemți #șvabi #Banat #Jimbo #Blog #JimboBlog #Hatzfeld #mâncare #tradiție Supă de cartofi cu ouă fierte