Care este desertul preferat al copilăriei voastre? Eu am fost și sunt o mare amatoare de dulce și de aceea îmi este tare greu să mă decid asupra unui singur preparat. Pe podium, cu siguranță, se află și laptele de pasăre.
Din păcate, șvăboaica nu ne pregătea acest dulce decât duminica. Fiecare membru al familiei avea bolul lui plin ochi cu cremă vanilată și norișori pufoși din albușuri. Uneori, în duminicile norocoase, prindeam și două boluri, iar atunci era cu adevărat sărbătoare pentru papilele mele gustative. Mă făceam comodă pe canapea și-mi savuram ceva bun-ul în timp ce urmăream desenul animat de duminică.
Ingrediente:
2 l lapte gras
10 ouă de casă
10 linguri de zahăr tos
4 linguri făină albă 000 sau 2 linguri amidon alimentar
2 pliculețe zahăr vanilat
1 fiolă esență de vanilie
Preparare:
Laptele de pasăre se prepară foarte ușor și este foarte bun. Este spornic și toți cei ai casei îl vor iubi. Dacă ai lapte și ouă de casă, desertul va fi chiar mai gustos. Bunica mea folosea întotdeauna făină, dar aceasta se poate înlocui și cu amidon alimentar pentru a obține astfel o cremă mai fină. Unii bănățeni nu folosesc deloc agent de îngroșare, ci lasă laptele să fie lichid, cu norișorii din albușuri plutind deasupra.
Pentru început, pregătește-ți toate ingredientele, apoi pune laptele la fiert într-o oală specială, antiaderentă. Adaugă zahărul vanilat în lapte și amestecă bine.
Între timp separă ouăle, într-un vas metalic pune albușurile pe care le spumezi cu un praf de sare până când obții o bezea tare. În momentul în care laptele a început să fiarbă, redu focul la minimum, ia cu lingura din bezea și pune bulgărașii în lapte, la fiert. Lasă-i la fiert câte 2 minute pe fiecare parte, apoi scoate-i cu o paletă și lasă-i la scurs într-o sită. Se procedează așa până când ai fiert toți bulgărașii de bezea.
Completează oala cu lapte până când ai din nou 2 l și dă-o la fiert. Poți chiar să strecori laptele pentru a elimina spuma lăsată de albușuri.
În alt vas se spumează gălbenușurile cu zahărul tos și esența de vanilie, se amestecă apoi cu făina și puțin lapte fierbinte din oală cât să obții o compoziție lichidă. Toarnă gălbenușurile peste laptele care fierbe amestecând continuu cu un tel micuț, de mână. Se fierbe 2-3 minute până când compoziția s-a legat și s-a îngroșat.
Porționează laptele de pasăre în boluri, iar deasupra ornează cu bulgărași din albușuri.
Se servește imediat sau după ce s-a răcit, nu contează, este la fel de bun.
Să vă fie de bine!
Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu); Imagine: Oana Pavăl (Bîrgăoanu).