Dintotdeauna mi-au plăcut prăjiturile cu foi, iar Greta Garbo sau Scherbetschnitte cum îi spunea bunica a fost și este una dintre preferatele mele. Combinația blaturi fragede, nucă și gem de caise este extraordinară!
Recomand a se folosi gemul de caise de casă. Bunica Ana avea mereu câte un borcan la îndemână. De asemenea, nu înlocui untura cu unt, nu-ți vor ieși foi la fel de fragede. Eu am încercat această prăjitură cu unt și nu este același lucru, chiar se simte diferența.
Rețeta este foarte răspândită în Banat și se regăsește sub mai multe denumiri, printre care și Jerbo sau varianta ungurească de Zserbó. Se făcea duminica sau de sărbători, iar rețetele au mici variațiuni. Bunica, de exemplu, nu o acoperea cu nimic, o lăsa simplă, însă în alte rețetare am văzut și varianta cu glazură.
Cu sau fără ciocolată deasupra, Scherbetschnitte merită toată osteneala pregătirii!
Ingrediente:
Pentru foi:
500 g făină albă
200 g untură
1 plic drojdie uscată
3 linguri zahăr tos
1 vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu
3 gălbenușuri
lapte cât cuprinde (circa 100 ml)
Pentru umplutură:
250 g nucă măcinată, crudă
250 g zahăr tos
Plus:
1 borcan de 400 g gem de caise
3 albușuri
Preparare:
Cum toate rețetele încep cu binecunoscutul vailing, să trecem la treabă!
Ia vailingul din șpaiț, curăță-l bine și cerne cele 500 g de făină, plicul de drojdie uscată, bicarbonatul de sodiu și un praf de sare. Amestecă toate ingredientele bine, cu mâna.
Fă o gaură în mijlocul făinii, pune untura și frământă ingredientele până când grăsimea s-a încorporat în făină și ai obținut firimituri la fel ca la aluatul fraged. Adaugă și cele 3 gălbenușuri bătute bine cu 3 linguri de lapte călduț și 3 linguri de zahăr. Cu mâna vei frământa un aluat potrivit, omogen, care se adună într-o bilă netedă, ușor elastică și unsuroasă la atingere. Adaugi mereu lapte călduț, atât cât este nevoie, aproximativ 100 ml.
În alt bol se amestecă nuca măcinată cu zahărul tos. În caietul bunicii erau trecute 250 g zahăr, dar sunt suficiente și 200 g, cu atât mai mult dacă ai un gem de caise foarte dulce.
Se împarte aluatul în 3 părți egale și se întind cu sucitorul 3 foi subțiri, exact de mărimea tăvii (25x35 cm).
Tava se tapetează cu hârtie de copt (este mai ușor de scos prăjitura din tavă și de porționat după ce este gata), bunica însă ungea tava întotdeauna cu untură.
Se pune prima foaie de aluat, se înțeapă din loc în loc cu furculița și se unge cu 3-4 linguri generoase de gem de caise peste care se presară ½ din cantitatea de nucă și zahăr. Presează cu mâna nucă, așa încât să se combine bine cu gemul. Deasupra se pune foaia numărul 2, care la rândul ei se înțeapă din loc în loc cu furculița, se unge cu gem de caise și se presară cu cealaltă jumătate din cantitatea de mix de nucă și zahar. Peste toată această compoziție se pune foaia numărul 3, care se înțeapă și ea cu furculița.
Acoperă tava cu un prosop de bucătărie și lasă aluatul la dospit pentru 60 de minute, la loc călduț.
Între timp încinge cuptorul la 180-200 grade Celsius. Se bat cu furculița cele 3 albușuri rămase și cu ajutorul unei pensule se unge toată suprafața prăjiturii.
Se introduce tava în cuptor, la înălțime medie și se coace pentru aproximativ 30 de minute.
Se lasă la răcit complet, cel mai bine peste noapte, și abia apoi se porționează.
Să vă fie de bine!
Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Imagini: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)