Tăt Banatu-i fruncea și atunci când vine vorba de prăjituri. Iar bunica, Ana Balaban, era una dintre cele mai pricepute „prăjiturese” din Jimbolia. Așa este, sunt părtinitoare, dar nu am cum altfel.
Nu exista duminică fără ceva dulce. Îmi aduc aminte că așteptam cu nerăbdare dimineața pentru a vedea ce ne-a mai pregătit bun. O tartă cu fructe, o prăjitură mai fină sau o banală budincă, toate-i ieșeau perfect!
Nu știu când și de la cine a apărut în caietul ei de rețete negresa de mai jos, dar bunica-i zicea Neguș. Ne-am îndrăgostit de această prăjitură încă de la prima degustare (am impresia că Neguș și cu mine suntem de-o vârstă). Cert este că pentru fratele meu mai mic Neguș va rămâne una din preferatele lui.
Ingrediente:
6 ouă de mărime medie
150 g unt 80% grăsime
300 g zahăr tos
150 g făină albă tip 000
5 linguri de lapte
2 linguri pline cu cacao – 20 g
1 plic praf de copt – 10 g
zahăr pudră vanilat pentru decor
Preparare:
Este foarte important ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Pentru aceasta nu trebuie decât să-ți pregătești tot ce ai nevoie și să lași produsele pe masa de lucru pentru câteva ore sau, mai bine, de cu seară. De ce trebuie să aibă ingredientele aceeași temperatură? În caz contrar crema de unt se va „tăia” și negresa nu va mai avea aceeași consistență.
Spumează untul moale cu zahărul tos (cu mixerul, la viteză mică) până când devine pufos și zahărul începe să se dizolve. Bunica nu folosea mixer, numai cu lingura de lemn am văzut-o spumând untul. Atunci când mă prindea prin preajmă, mă punea pe mine să prestez această operație.
Adaugă gălbenușurile unul câte unul în compoziția de unt omogenizând bine după fiecare. Într-un bol separat se amestecă făina cu praful de copt și cacaua.
În crema de unt începi să adaugi lingură cu lingură ingredientele uscate. Va rezulta un aluat mai gros. Acum se adaugă și cele 5 linguri de lapte rezultând un aluat de o consistență mult mai moale.
Spumează albușurile cu un praf de sare. Albușurile nu trebuie să stea bățoase, le poți lăsa mai lejere, e chiar recomandat.
Încorporează albușurile în aluatul cu cacao, cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru ca prăjitura să crească și să fie pufoasă.
Toarnă aluatul într-o tavă dreptunghiulară tapetată cu hârtie de copt, de dimensiunea 25 x 35 cm, și coace-o la 180-200 grade Celsius până la proba cu scobitoarea.
Negresa se lasă puțin la răcorit și cât încă este caldă se taie în formă de romburi ce se tăvălesc prin zahărul pudră.
Nu este genul de brownie umed așa cum ne-au obișnuit americanii, Neguș se aseamănă mai mult cu un chec, însă mult mai gustos și deloc înecăcios.
Să vă fie de bine!
Autor: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)
Imagini: Oana Pavăl (Bîrgăoanu)