top of page
Poza scriitoruluiSergiu Dema

EXCEPȚIONAL: Imagini video cu Endre Csekonics, conte de Jimbolia și Ianova

Actualizată în: 17 iul. 2023

Este o certitudine că devenirea Jimboliei este marcată de familia nobiliară Csekonics. Atenție: nu a fost un singur conte Csekonis la Jimbolia! Au fost mai mulți. Numele acestei familii se leagă de Jimbolia începând cu anul 1790 atunci când Iosif Csekonics ia în arendă pământul de la Jimbolia pe care, în anul 1800, îl și achiziționează. Astfel ia naștere o moșie imensă atât prin dimensiune cât și prin calitatea organizării agriculturii. Despre familia Csekonics ar trebui să se intereseze orice jimbolian mai cu seamă că textele scrise cu privire la aceasta, dar și legendele locale, vorbesc despre o împletire armonioasă a luxului cu filantropia.


Cei interesați ar putea, bunăoară, să citească cartea „Moștenirea” a doamnelor Mária Szilágyi și Anica Draganić sau ar putea răsfoi materialele editate de Heimatortgemeinschaft Hatzfeld. De asemenea, pe rețelele de socializare și pe internet, în general, se găsesc fotografii înfățișând membri ai familiei sau reprezentând diferite clădiri ce aparțineau domeniului de la Jimbolia. Sunt rare și acestea! Dar ce este cu adevărat excepțional este să ai ocazia să vezi un videoclip în care să apară unul dintre membrii familiei.


În vremea respectivă, adică după anul 1900, Andrei Csekonics (Endre Csekonics) era o personalitate importantă în viața Austro-Ungariei fiind unul dintre apropiații împăratului Franz Joseph. De-a lungul vieții sale a fost, printre altele, om politic, deputat sau președintele Societății de cruce roșie a Ungariei. După moartea împăratului Franz Joseph, Endre Csekonics participă la încoronarea ultimului rege al Ungariei, Carol al IV-lea. Evenimentul a avut loc la Budapesta, în 30 decembrie 1916.


Îl puteți vedea pe contele Endre Csekonics începând cu secunda 44 a videoclipului de mai jos. El apare de la stânga la dreapta. Pentru a îl identifica mai ușor am anexat și o fotografie cu acesta realizată la același eveniment.

*Informațiile oferite sunt inspirate din cartea „Moștenirea” a doamnelor Mária Szilágyi și Anica Draganić.

**Fotografia de mai jos și linku-ul către videoclip sunt primite de la Mária Szilágyi.

Fotografie cu Endre Csekonics la încoronarea lui Carol al IV-lea:

Endre Csekonics la încoronarea lui Carol al IV-lea
Endre Csekonics la încoronarea lui Carol al IV-lea

Videoclip cu Endre Csekonics la încoronarea lui Carol al IV-lea:

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page